Universiteit Leiden

nl en

Boek

Dat had niet zo gemoeten! Fouten en falen van de overheid onder het vergrootglas

Roel Bekker schreef een boek over fouten en falen van de overheid. HIj gaat gaat op basis van een analyse van de voorvallen, maar ook aan de hand van zijn eigen ervaringen als topambtenaar, in op wat er misgaat.

Auteur
Roel Bekker
Datum
06 mei 2020

"‘Dat zal wel een dik boek worden!’ Dat was een vaak voorkomende reactie wanneer ik vertelde dat ik bezig was met het schrijven van een boek over wat er zo nu en dan misgaat bij de overheid. Het oordeel over de overheid is bij velen snel geveld: niet best. De media staan vol met voorbeelden van een falende overheid. Politiek, ambtenaren, ministeries, het zijn stuk voor stuk woorden waarbij de duim niet omhoog gaat. Over de uitvoering van het beleid zijn veel klachten."

Soms is er sprake van grote beleidsfouten, bijvoorbeeld beleidsplannen die niet blijken te werken, stelsels die hun doelen niet halen en programma’s die verkeerd uitpakken. Maar er zijn ook concrete projecten die mislukken. Vaak gaan er zaken mis in de uitvoering. De ernst van de fouten kan nogal uiteenlopen. Ook worden sommige fouten uitvergroot, terwijl andere juist worden gemaskeerd. Soms is een fout bijna onvermijdelijk, bijvoorbeeld omdat bij het maken van beleid niet gelet is op de uitvoerbaarheid. Maar het kan ook gaan om blunders.

‘Dat had niet zo gemoeten’ is een veelgehoorde verzuchting in dit verband. Roel Bekker beschrijft een groot aantal grote en kleine mislukkingen. De kern van het boek is een verkenning van de oorzaken van wat er fout is gegaan. En dan vooral de achterliggende oorzaken: het politieke systeem, de bureaucratie of de verkokering van de overheid. Of gewoon stommiteiten. In een apart hoofdstuk komt een aantal blundergebieden aan de orde, terreinen of thema’s waarbij het vaker fout gaat dan normaal. Hoe komt dat? Bij de overheid gaat men ongemakkelijk om met fouten. Ze worden vaak ontkend of gebagatelliseerd. Of juist sterk uitvergroot. Roel Bekker beschrijft een tiental van de meest gebruikte reacties van de overheid, variërend van ‘hoezo, fout?’ tot deemoed en het aanbieden van excuses. Tot slot komt hij met een aantal suggesties ter verbetering.

Om het boek te bestellen, klik hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.