Orthopedagogiek (MSc)
Over de opleiding
In de masterspecialisatie Orthopedagogiek staat de problematische opvoedingssituatie centraal. Je gaat in op het analyseren van en interveniëren in deze opvoedingsproblematiek.
Iedereen die aan de masterspecialisatie Orthopedagogiek deelneemt volgt:
- Diagnostiek en behandeling: inleiding
- Klinische vaardigheden
In aanvulling op het vak ‘Diagnostiek en Behandeling: inleiding ’ kies je een van de volgende onderwerpen, waarin je je verder specialiseert:
- Mensen met een verstandelijke beperking
- Autismespectrumstoornissen
- Jeugdhulpverlening
- Neuroscience
Daarnaast word je getraind in methoden en technieken van onderzoek.
Stage
Een belangrijk onderdeel van de masterspecialisatie Orthopedagogiek is de stage. Je leert de wetenschappelijke kennis en academische vaardigheden toe te passen in een realistische werksituatie en zelfstandig en verantwoordelijk te functioneren in een organisatie. Tijdens je stage ontwikkel je je verder in de klinische praktijk of het wetenschappelijk onderzoek.
Masterproject
Het Masterproject vormt het sluitstuk van je masterspecialisatie Orthopedagogiek. Je onderzoekt een vraag die deel uitmaakt van de inhoudelijke specialisatie die je gekozen hebt. Over je onderzoek schrijf je een individuele scriptie en geef je een presentatie.
NVO-registratie
De Leidse masterspecialisatie Orthopedagogiek voldoet, in combinatie met de Leidse bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen – specialisatie Orthopedagogiek, aan alle eisen die gesteld worden door de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) voor de registratie Basis-Orthopedagoog. Ook is het mogelijk de NVO Basisaantekening diagnostiek te behalen.
Als je elders een universitaire bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen hebt behaald, kun je, soms na het behalen van een of enkele extra vakken, ook in aanmerking komen voor de klinische NVO-registraties.