Universiteit Leiden

nl en

Afrikaanse talen en culturen (BA)

Heb jij een open en onbevooroordeelde blik op de wereld en wil je het continent Afrika graag beter leren kennen? Met Afrikaanse talen en culturen duik je in de boeiende cultuur, geschiedenis en literatuur van Afrika en leer je de talen lezen en spreken. Ga op ontdekkingsreis door een intrigerend continent.

Inge Ligtvoet

Alumna

Inge Ligtvoet

"In mijn studie ontdekte ik dat ik onderzoek doen en essays schrijven heel leuk vond, en na de researchmaster African Studies  besloot ik daarmee door te gaan. Afrika is een hot-topic op het moment, het verschijnt steeds meer op het wereldtoneel. Er is vraag naar mensen die er echt iets van weten. Als die kennis opdoen je passie is, zou ik er zeker voor gaan!"

Jesper Tittse

Student

Jesper Tittse

"Ik ben nog nooit in Afrika geweest, maar het continent spreekt me heel erg aan. Ik houd van andere talen en culturen. Op de open dag ben ik naar de voorlichting geweest en er was meteen een klik. De sfeer was ontspannen en vrij, de opleiding voelde persoonlijk en het contact onderling was informeel."

Felix Ameka

Docent

Felix Ameka

"Doordat de opleiding niet zo groot is, hebben docenten en studenten intensief contact. Dat maakt dat er veel ruimte is voor discussie, maar ook voor een gezellig praatje in de pauze."

Waarom Afrikaanse talen en culturen?

Je bent geïnteresseerd in Afrika. Misschien heb je er vrijwilligerswerk gedaan, of woont er familie. Misschien ben je gewoon heel erg nieuwsgierig! Tijdens de bachelor Afrikaanse talen en culturen leer je niet alleen de talen, maar ook de achtergronden van politieke, culturele en economische successen en mislukkingen van het continent kennen. Je verdiept je in verschillende volkeren, de boeiende geschiedenis, literatuur en het vaak roerige politieke klimaat. Heel Afrika komt aan bod en je kunt je daaarnaast  richten op een regio van jouw interesse waarbij je je toespitst op de geschiedenis, literatuur of taalkunde.

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Alleen Leiden heeft een opleiding waarin heel Afrika aan bod komt;
 • De docenten behoren tot de internationale top van hun vakgebied;
 • In het tweede jaar studeer je zes maanden aan een universiteit in Afrika. Daar leer je ook je tweede Afrikaanse taal.
 • Een sterk punt van deze opleiding is de kleinschaligheid: het contact met de docenten is heel persoonlijk en je leert je medestudenten goed kennen.   
 • Het Afrika Studiecentrum, het enige multidisciplinaire academische kennisinstituut van Nederland, is onderdeel van de Universiteit leiden. Het centrum heeft een uitgebreide bibliotheek en documentatiecentrum.

Past Afrikaanse talen en culturen bij jou?

Hoe kom je er nu achter of deze studie echt bij jou past? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Ben je geïnteresseerd in het continent Afrika, de taal en de mensen?
 • Vind je het leuk om je te verplaatsen in de denk- en leefwereld van anderen?
 • Leer je graag een nieuwe taal en houd je er ook van om met taal te puzzelen?
 • Kun je jezelf goed aanzetten om regelmatig te studeren?
 • Wil jij graag een half jaar in Afrika studeren?
 • Spreek en lees je goed Engels? En kun je Frans lezen?
 • Ben je gemotiveerd, enthousiast en gedisciplineerd?

Zo ja? Dan is Afrikaanse talen en culturen de studie voor jou!

Lees meer over het programma of vraag direct de brochure Afrikaanse talen en culturen aan.

Wij maken gebruik van cookies. Lees de voorwaarden