Universiteit Leiden

nl en

Afrikaanse talen en culturen (BA)

Afrika is booming! Op het gebied van economie, politiek, klimaatverandering, innovatie: de ontwikkelingen op dit continent zijn razend interessant. En dan hebben we nog niet eens de fascinerende geschiedenis, literatuur en de vele talen genoemd. Ben je geïntrigeerd? Met de bachelor Afrikaanse talen en culturen ontdek je de wereld van Afrika en merk je dat de hele wereld wordt weerspiegeld in Afrika.

Verdiep je in Afrika

Met deze bachelor krijg je de kans om je grondig in Afrika te verdiepen. Als je straks het diploma op zak hebt, bezit je een brede kennis over Afrika ten zuiden van de Sahara.  Je spreekt Swahili en hebt ook nog een andere Afrikaanse taal geleerd. Die taalvaardigheid is essentieel, daardoor kun je echt inzicht krijgen in de Afrikaanse maatschappij. Je hebt tijdens je studie een periode in Afrika gestudeerd en misschien heb je er ook stage gelopen. Je hebt je verdiept in de politieke systemen, etnische verbanden, historische ontwikkelingen en de kunst en literatuur. Je  hebt de standaard beeldvorming van Afrika in de media geanalyseerd en hebt kritisch gekeken naar de langetermijngevolgen van de aanwezigheid van Europa op het continent. Ook heb je je verdiept in de Afrikaanse diaspora elders in de wereld. Met deze kennis ben je interessant voor bedrijven, (internationale) organisaties en overheden. Dankzij de academische vaardigheden die je hebt opgedaan, kun je er ook voor kiezen om door te gaan met een master.

Jesper Tittse

Student

Jesper Tittse

"Het continent Afrika spreekt me heel erg aan. Ik houd van andere talen en culturen. Op de open dag ben ik naar de voorlichting geweest en er was meteen een klik. De sfeer was ontspannen en vrij, de opleiding voelde persoonlijk en het contact onderling was informeel."

Ruth Kanis

Alumna

Ruth Kanis

"Er is steeds meer aandacht voor Afrika en alles wat daarmee te maken heeft. Denk aan migratie, de discussie om zwarte piet, ons slavernijverleden en de debatten over de verhoudingen in Nederland. Het is nuttig om hier veel meer van te snappen, want het kan je helpen in zeer veel verschillende banen. De studie Afrikaanse talen en culturen blijft een slimme keus, nu misschien nog wel meer dan toen ik studeerde."

Felix Ameka

Docent

Felix Ameka

"Doordat de opleiding niet zo groot is, hebben docenten en studenten intensief contact. Dat maakt dat er veel ruimte is voor discussie, maar ook voor een gezellig praatje in de pauze."

Waarom je voor de Universiteit Leiden kiest:

 • Alleen Leiden heeft een opleiding waarin heel Afrika aan bod komt;
 • De docenten behoren tot de internationale top van hun vakgebied;
 • In het tweede jaar studeer je zes maanden aan een universiteit in Afrika. Daar leer je ook je tweede Afrikaanse taal.
 • Een sterk punt van deze opleiding is de kleinschaligheid: het contact met de docenten is heel persoonlijk en je leert je medestudenten goed kennen.   
 • Het Afrika Studiecentrum, het enige multidisciplinaire academische kennisinstituut van Nederland, is onderdeel van de Universiteit leiden. Het centrum heeft een uitgebreide bibliotheek en documentatiecentrum.

Waarom Afrikaanse talen en culturen aan de Universiteit Leiden?

 •  De faculteit Geesteswetenschappen, waar de opleiding wordt aangeboden, behoort tot de top van de Humanities-opleidingen wereldwijd ;
 • Alleen in Leiden kun je alle aspecten van Afrika bestuderen;
 • Je leert Swahili en een tweede Afrikaanse taal;
 • In het tweede jaar studeer je zes maanden aan een universiteit in Afrika;
 • Je kunt je interesses volgen en zelf je eigen accent in je studie aanbrengen;
 • Leiden heeft excellente faciliteiten, zoals de uitgebreide bibliotheek van het internationaal gerenommeerde Afrika Studiecentrum;
 • De opleiding is kleinschalig en er is veel contact tussen studenten en docenten en tussen studenten onderling.

Past deze studie bij jou?

Voldoe je aan onderstaande criteria? Dan is de opleiding Afrikaanse talen en culturen zeker iets voor jou!

 • Je kijkt met een open blik naar mensen en culturen;
 • Je houdt van talen en vindt het leuk om een nieuwe taal te leren;
 • Je spreekt en leest goed Engels;
 • Je gaat graag de uitdaging aan om een periode in een Afrikaans land te wonen;
 • Je hebt de discipline die nodig is voor een veeleisende studie;
 • En natuurlijk ben je geïnteresseerd in Afrika en wil je zo veel mogelijk weten over dit continent! 

Lees meer hier meer over het programma of vraag direct de brochure aan.

Chat met een student

Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding? Kom direct in contact met één van onze studenten!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.