Universiteit Leiden

nl en

Is de mijnindustrie dé ingang voor invloed op Noord-Korea?

Noord-Koreaanse strafkampen doen niet onder voor nazikampen. Maar zolang het land economisch geïsoleerd blijft, halen internationale reprimandes niets uit, schrijft Noord-Koreadeskundige Remco Breuker in de opiniebijlage van de NRC op 21 februari. Breuker bepleit invloed via de mijnindustrie.

'De Veiligheidsraad is een heilloze weg'

Prof. dr. R.E. (Remco) Breuker
Prof. dr. R.E. (Remco) Breuker

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker geeft zijn mening naar aanleiding van een VN-rapport dat is samengesteld op basis van verklaringen van ooggetuigen. Het rapport lijkt hem gedegen, en de verhalen zijn meer dan gruwelijk. Toch verwacht hij weinig actie, afgezien van felle veroordelingen van mensenrechtenorganisaties, de media en overheden. Reden? Teveel tegenstrijdige belangen van China, Rusland, Japan, Zuid-Korea en de VS. Breuker: ‘De Veiligheidsraad is een heilloze weg.'

'Het alternatief kan ons invloed geven in Noord-Korea'

Wel ziet Breuker een economische ingang via de mijnindustrie. Noord-Korea is rijk aan mineralen en (zeldzame) metalen. ‘Door ons een plek te verwerven in de Noord-Koreaanse economie worden we stakeholders.’ Dat betekent volgens Breuker dat we niet aan de zijlijn blijven staan, maar invloed kunnen krijgen. ‘Verontwaardiging kost niets en je koopt er niks voor … het alternatief is ongewis, kost veel geld, levert financieel gewin en, belangrijker nog, kan ons invloed geven in Noord-Korea.’

(21 februari 2014/ MvG)

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.