Universiteit Leiden

nl en

Leer Remco Breuker kennen en ontdek waarom Korea de toekomst heeft

Korea biedt het westen kansen, onder meer op cultureel en economisch vlak, als we onszelf over onze Azië-angst heenzetten. Ook kan zo een verwoestende oorlog met Noord–Korea worden voorkomen, betoogt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. Over zijn onderzoek is nu een webdossier online.

Doodsbang

We zijn doodsbang voor Azië. Ons beeld van landen, bijvoorbeeld van Noord-Korea, is op allerlei manieren onjuist en incompleet. En dat is gevaarlijk, stelt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. ‘Ik ben eerder bang dat er een oorlog ontstaat omdat het Westen een gebeurtenis of uitspraak verkeerd interpreteert, dan dat de Noord-Koreanen uit zichzelf gaan schieten. We moeten dit koste wat kost voorkomen. Als het fout gaat zullen er, alleen al in Korea, binnen 24 uur zo'n 1 miljoen mensen kunnen sterven: uit een stad als Seoul, omringd door bergketens, is geen ontsnappen mogelijk.’ Breuker hekelt onder meer het feit dat veel Westerse onderzoekers van Noord-Korea de taal niet spreken. ‘Als je iets zinnigs wilt zeggen over een land, moet je op z'n minst uitingen kunnen lezen in de taal van het land dat je onderzoekt. Als een Noord-Koreaan zegt Amerika-deskundige te zijn, maar hij kan nog niet eens een drankje bestellen in het Engels, dan neem je hem toch ook niet serieus?’

Banden aanhalen

Samen met zijn collega's van het Modern East Asia Research Centre (MEARC) van de Universiteit Leiden onderzoekt Remco Breuker de taal en geschiedenis van Azië en Korea in het bijzonder. ‘Geschiedenis is iets dat leeft, het is een existentiële behoefte en voorziet in de wens van gemeenschappen om meer over zichzelf te begrijpen. Dat laatste geldt zeker voor Koreanen, velen ontlenen een sterke identiteit aan hun verleden. Door de Koreaanse geschiedenis te bestuderen hoop ik inzicht te krijgen in de Koreanen van nu.’ Dankzij de kennis die Breuker verwerft kunnen we landen als Noord-Korea beter begrijpen en daarmee een rampzalige oorlog voorkomen en banden aanhalen met het bevriende Zuid-Korea, een natie die morgen zomaar de derde economische wereldmacht kan zijn.

Vervalsing

In een webdossier over zijn werk laat Remco Breuker bezoekers op een bijzondere manier het verleden en heden van Korea zien, onder meer via filmposters, restaurantmenu's en vervalste historische bronnen. ‘Juist documenten die overduidelijk niet kloppen zeggen veel over de makers, over hoe ze denken en omgaan met hun wereld. Misschien geeft een vervalsing nog wel meer informatie dan een authentieke bron.’
De website over Remco Breuker is onderdeel van een campagne van de Universiteit Leiden waarin met advertenties en webdossiers wordt getoond welk onderzoek en onderwijs Leiden in huis heeft. Ieder dossier gaat in op het werk van een Leidse topwetenschapper en de impact daarvan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.