Universiteit Leiden

nl en

Noord-Korea: strategie, schurken en strafkampen

De Noord-Koreaanse dreigementen zijn nu zo ernstig dat het voorstelbaar is dat de VS en Zuid-Korea zich gedwongen voelen te moeten reageren. Remco Breuker, Leids hoogleraar Koreaans zou graag een Europees bemiddelaar zien.

Diplomatieke bemiddeling

Noord-Koreaanse propaganda- poster
Noord-Koreaanse propaganda- poster

'Wat te doen met Noord-Korea? De oorlogsdreigingen blijven maar komen, af en toe versterkt door het opstellen en schietklaar maken van raketten of het opzeggen van verdragen. Het is de vraag hoe lang deze spiraal van escalaties nog kan voortduren. De Noord-Koreaanse dreigementen zijn nu zo ernstig dat het voorstelbaar is dat de VS en Zuid-Korea zich gedwongen voelen te moeten reageren. Beter dan dit af te wachten, zou zijn in te grijpen door middel van diplomatieke bemiddeling. Normaliter zou de VN de aangewezen instantie zijn om de opgelopen spanning terug proberen te brengen naar een aanvaardbaar niveau. Het toeval wil echter dat de secretaris-generaal van de VN op dit moment een Zuid-Koreaan is: Ban Ki-Mun, een voormalige minister van buitenlandse zaken in Zuid-Korea.'

EU-bemiddelaar afvaardigen

Remco Breuker

'De VN heeft zich hierom tot nu toe erg terughoudend opgesteld in het conflict. Noord-Korea zal interventie door een door een Zuid-Koreaan geleide VN met argusogen bekijken en wellicht op voorhand van de hand wijzen. Dat is wellicht onterecht, maar wel de politieke realiteit. Om de optie van diplomatieke interventie met de mogelijke diskwalificatie van de VN niet meteen uit het raam te gooien, lijkt het mij verstandig om naar Europa te kijken. De EU heeft, helaas, ervaring met regionale conflicten, met de hereniging van opgedeelde landen en met conflictbemiddeling. Daarnaast heeft de EU als organisatie weinig directe belangen in Noordoost-Azie, wat een neutrale positie daar mogelijk maakt. Ik zou graag zien dat de EU een bemiddelaar met smetteloze reputatie afvaardigt om de betrokken partijen om de tafel te krijgen.'

Neutrale partij

'Waarom zou de EU dat doen? Ten eerste, waarom niet? Het gaat hier om een potentieel slecht scenario waarin een neutrale partij uitkomst kan brengen. Ten tweede, en dat is belangrijker, omdat Zuid-Korea een bevriende staat is die een steeds grotere rol in het dagelijkse leven van de Europeaan is gaan spelen. De confrontatie in de media lijkt voornamelijk tussen Noord-Korea en de VS te gaan, maar we moeten niet vergeten dat het Zuid-Korea is dat de prijs zou betalen van een echt conflict. En ten derde, omdat de EU op termijn veel geld kan verdienen in en aan Noord-Korea. Zuid-Korea heeft net voorgesteld om economische investeringen in Noord-Korea te internationaliseren. En eens zijn de spanningen over. Een verenigd Korea zou op termijn de derde economie van de wereld kunnen zijn.'

Nood gewone Noord-Koreaan lenigen

'Het klinkt wellicht raar, maar Zuid-Korea is al de elfde economie van de wereld en Noord-Korea heeft kapitalen aan delfstoffen in de grond zitten alsook een hooggeschoolde arbeidsbevolking. Concreet zou dit betekenen dat er naast Zuid-Korea andere landen zouden kunnen investeren in bijvoorbeeld het Kaesong Industrial Complex. Dat levert niet alleen geld op (loonkosten zijn er erg laag e.d.), het lenigt de nood van de gewone Noord-Koreaan die te weinig brood op de plank krijgt en het zorgt op termijn voor een samenleving waarin strafkampen geen plaats meer hebben. De druk die nu wordt uitgeoefend doet niets aan de strafkampen helaas.' 

'Er is met andere woorden voldoende reden om een diplomatieke oplossing te zoeken voor de crisis op het Koreaanse schiereiland. En Europa kan daar een constructieve bijdrage aan leveren.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.