Universiteit Leiden

nl en

Druk programma rond vierhonderdjarig bestaan leerstoel Arabisch

De Leidse leerstoel Arabische Talen en Culturen bestaat in 2013 vierhonderd jaar en dat moet gevierd worden. Een rijk en gevarieerd programma laat ons dit jaar kennismaken met de Arabische wereld en met de wetenschappelijke bestudering ervan. Hoogleraar Arabische Taal en Cultuur Petra Sijpesteijn spreekt op 4 februari over de geschiedenis van de studie van het Arabisch in Leiden.

Nuttig en nodig

In haar lezing The Wisdom of the Arabs: Four Hundred Years of Cross-Cultural Engagement zal Sijpesteijn erop wijzen dat kennis van de Arabische wereld nog altijd nuttig én nodig is. Niet alleen voor een algemeen inzicht in andere culturen en denkwijzen, maar ook om in praktische behoeften te voorzien. ‘Neem de Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten, daar willen ze graag Arabisten die de cultuur van de regio begrijpen. Die bijvoorbeeld weten dat poëzie een belangrijke plaats inneemt in de Arabische cultuur en dat het zeer gewaardeerd wordt als je in een conversatie de naam van een beroemde Arabische dichter laat vallen. Maar onze kennis reikt natuurlijk veel verder dan de inhoud van een boekje Wat & Hoe in de Arabische wereld. We willen juist de dieperliggende historische en culturele lagen doorgronden.’

Schat aan kennis

In de afgelopen vierhonderd jaar tijd heeft de leerstoel Arabisch een solide reputatie opgebouwd, aldus Sijpesteijn. ‘Leiden heeft een belangrijke functie in het beheren en verwerken van het erfgoed van de Arabische wereld. En die naam moeten we hoog blijven houden. Veel mensen weten niet welke schat aan kennis van de Arabische geschiedenis en cultuur Leiden bezit. We willen die het komende jaar op verschillende manieren onder de aandacht brengen. Museum Volkenkunde wijdt een tentoonstelling aan de hadj, de voor moslims verplichte bedevaartstocht naar Mekka. In het Rijksmuseum van Oudheden komt een expositie over de geschiedenis van de leerstoel en De Lakenhal besteedt aandacht aan de relatie tussen Leiden en het Midden-Oosten.’

Arabische stadswandeling

Sijpesteijn en haar collega’s stelden ook een stadswandeling samen die deelnemers langs ‘Arabische’ plekken in Leiden voert. Zoals het stadhuis met de halve maantjes op het dak, waarmee de Leidse bevolking destijds te kennen gaf nog liever voor de Turkse sultan te buigen dan voor de paus. De route gaat ook langs de woning van Ommaer Bouck, de eerste Noord-Afrikaan in Leiden, die er rond 1596 woonde. Aan het eind van de tocht is er een bezoek aan een moskee en nemen de deelnemers een kijkje in de rijke Arabische manuscriptencollectie van de Universiteitsbibliotheek.

Duizend-en-één-nacht

Ook de Hortus botanicus doet mee aan de festiviteiten. In de academische tuinen zijn bloemen en planten te zien die voorkomen in de Vertellingen van Duizend-en-één-nacht, en tijdens de ramadan is er een iftar, de maaltijd waarmee moslims ’s avonds het vasten mogen breken. Tijdens het Leids Filmfestival komt er een serie over Arabische film. Sijpestein: ‘Het zou ook geweldig zijn als er een Arabisch muurgedicht op een van de gevels in de binnenstad verschijnt.’

(22 januari 2012 - DS)

Alle activiteiten 400 jaar Arabisch in Leiden

Bezoek de website  400 Years Arabic in Leiden en geef u op voor de nieuwsbrief

Lezing 

Maandag 4 februari 16:00 uur
Academiegebouw, Leiden
Prof.dr. Petra Sijpesteijn
The Wisdom of the Arabs: Four Hundred Years of Cross-Cultural Engagement

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.