Universiteit Leiden

nl en

Vijftien eeuwen Nederlands online

Met het online gaan van het Middelnederlandsch Woordenboek (MNW) is de Nederlandse woordenschat voor een ononderbroken periode van vijftien eeuwen raadpleegbaar.

Met het online gaan van het Middelnederlandsch Woordenboek (MNW) is de Nederlandse woordenschat voor een ononderbroken periode van vijftien eeuwen raadpleegbaar.
 
Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) heeft onlangs het MNW online gezet. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), het Vroegmiddelnederlands Woordenboek (VMNW) en het Oudnederlands Woordenboek (ONW) gingen het MNW voor.
 
Het MNW beschrijft de periode 1250 tot 1550. De boeken werden voltooid in 1929; ze zijn nog steeds onmisbaar voor wie de Nederlandse taal en literatuur uit de middeleeuwen bestudeert. De cd-rom Middelnederlands, die het INL in 1998 uitbracht, diende als basis voor de versie online. Die internetversie is echter aanzienlijk verrijkt en verbeterd. Zo zijn bijvoorbeeld de citaten die de betekenissen van een woord illustreren veel beter als onderzoeksmateriaal te gebruiken.
 
Om aan het MNW dezelfde zoekvragen te kunnen stellen als aan de andere drie woordenboeken online is de structuur veel uniformer gemaakt. Daarnaast is – net zoals bij het WNT, VMNW en ONW – aan elk lemma een modern Nederlands trefwoord toegevoegd zodat iedereen makkelijk zijn of haar weg in het materiaal kan vinden.
 
Het MNW online is meer dan zomaar een nieuw en handig werkinstrument: samen met de drie eerder genoemde historische woordenboeken, die bij deze gelegenheid ook een herziening hebben gekregen, laat het duidelijk zien dat er voor het verre en nabije verleden van het Nederlands ook een mooie digitale toekomst weggelegd is.

(15 december 2009)

Laatst Gewijzigd: 15-12-2009

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.