Universiteit Leiden

nl en

Uitreiking van de Nederland-Japanprijs

Maandag 9 november wordt voor de derde keer de Nederland-Japanprijs uitgereikt. De prijs is toegekend aan prof.dr. Willem van Gulik en prof.dr. Toshihisa Nagasaka voor de impuls die zij gegeven hebben aan de wederzijdse wetenschappelijke betrekkingen tussen beide landen.

Tweejaarlijks

Stroopwafels in Japan. Foto uit het boek 'Snapshot Holland Snapshot Japan’

De prijs is in 2000 ingesteld door de Stichting 4 Eeuwen Nederland – Japan. Het doel van de prijs is om ook na de herdenking van 400 jaar Nederlands -Japanse betrekkingen in 2000, regelmatig de aandacht te vestigen op de nauwe relatie tussen Nederland en Japan. De prijs zou tweejaarlijks worden uitgereikt onder steeds een ander thema. Na ‘cultuur’ (2004) en ‘economie’ (2006) is het thema van dit jaar ‘wetenschap’.

Jubileumjaar

De uitreiking die aanvankelijk was bedoeld voor 2008 is een jaar uitgesteld, zodat deze samen kon vallen met de herdenking van 400 jaar Japans-Nederlandse handelsbetrekkingen in het jubileumjaar 2009. Zijne Excellentie de heer Hishashi Owada, president van het Internationale Hof van Justitie en hoogleraar op het gebied van de betrekkingen tussen Europa en Japan aan de Universiteit Leiden, reikt de prijs op 9 november uit.

Laatste keer

Houten cong van kunstenaar Hanshan Roebers

De jury bestaande uit prof.mr. Paul van der Heijden, voorzitter, mr. Yvonne van Rooy, destijds voorzitter van de Stichting 4 Eeuwen Nederland – Japan, en prof.dr. Robbert Dijkgraaf, heeft uit de vele voordrachten Willem van Gulik als de Nederlandse en Toshihisa Nagasaka als de Japanse kandidaat gekozen. Omdat deze derde maal dat de prijs uitgereikt wordt, helaas ook de laatste keer is, heeft de jury gekozen voor een Nederlandse en een Japanse laureaat.

Reputatie

In totaal ontving de jury 54 nominaties, waarvan er zeven waren voor Van Gulik die dit jaar met emeritaat gaat. Hij wordt geroemd voor zijn centrale rol binnen de Nederlandse Japanologie, zijn jarenlange inzet voor de positieve ontwikkeling van de wederzijdse betrekkingen, zijn externe adviseurschappen en zijn niet aflatende inspanningen als excellente bruggenbouwer. Nagasaka werd de vorige keren ook al genomineerd. Dat toont al aan dat hij in meerdere categorieën thuis hoort. Hij heeft uitstekende invloedrijke publicaties op zijn naam staan, waarmee hij Nederland in Japan bekend heeft gemaakt door vergelijkend onderzoek te verrichten naar sociale, economische en politieke problemen. Ook heeft hij zeer goed werk verricht bij de Japan External Trade Organization (JETRO). Hij geniet een goede reputatie aan Japanse kant en is bekend binnen het Nederlandse bedrijfsleven.

Snapshot

De uitreiking op 9 november in het Groot Auditorium van het Academiegebouw wordt opgeluisterd met de aanbieding van het fotoboek Snapshot Holland Snapshot Japan. Peter de Ruiter de auteur en fotograaf van dit boek, was zelf een van de genomineerden voor de prijs. De organisatie van de Nederland-Japanprijs vond dit boek zo passen binnen de doelstelling dat ze besloten heeft het aan alle aanwezigen aan te bieden.

Congs

Omslag van 'Snapshot Holland Snapshot Japan’

Op maandag 9 november wordt ook een tentoonstelling geopend van zogenoemde congs (spreek uit: tsoengs) van de kunstenaar Hanshan Roebers. Roebers maakte zijn houten objecten die zijn geïnspireerd op de rituele voorwerpen, meestal van jade, die worden gevonden in graven in China en Japan. Zijn congs zijn ontstaan na een grote reis door Japan in 2007. Met name de onwaarschijnlijke houtarchitectuur en de prachtige tuinen vormden zijn inspiratie.
 
De uitreiking van de Nederland-Japanprijs vindt plaats op maandag 9 november 2009 om 17.00 uur in Het Groot Auditorium van het Academiegebouw van de Universiteit Leiden, Rapenburg 73 te Leiden. De toegang is vrij.

De tentoonstelling van congs van Hanshan Roebels is vrij te bezichtigen tijdens werktijden in hal van De Oude UB aan het Rapenburg 70.

(3 november 2009/SH)
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.