Universiteit Leiden

nl en

Rubicon voor neurowetenschapper Simeen Tabassi Mofrad

Neurowetenschapper Simeen Tabassi Mofrad heeft een Rubicon-subsidie gekregen om onderzoek te doen naar corticale en allelische determinanten van leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang aan de Universiteit van Oxford. Ze staat op de eerste plaats van alle Rubicon-aanvragers in NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen (SSH).

Waarom heb je een Rubicon-beurs aangevraagd?

'De Rubicon biedt wetenschappers de mogelijkheid om ervaring op te doen aan een universiteit in het buitenland, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van hun carrière. Daarnaast kun je door deze beurs werken aan je eigen onderzoeksproject en dat geeft zelfstandigheid en ook investering in onderzoeksinteresses. Daarom heb ik de Rubiconbeurs aangevraagd.'

Je gaat de verouderingsprocessen van de hersenen blootleggen. Wat houden deze processen in?

‘Het blootleggen van het gedrag van de hersenen bij leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang omvat het grondig in kaart brengen van de functionele connectiviteit van het brein in interessante regio's, naast het onderzoeken van de microstructuur en de connectiviteit van de witte stof van de hersenen, alsmede de macrostructuur van de hersenen wat betreft lengte, diameter en volume.’

Simeen Tabassi Mofrad

Wat is het verband tussen deze verouderingsprocessen en linguïstiek?

‘Als het gaat om de manier waarop taal kan worden beïnvloed door het verouderingsproces, denk ik dat we allemaal wel eens getuige zijn geweest van momenten wanneer we niet op een word kunnen komen, we ons verspreken of meer pauzes nodig hebben tijdens het praten. Het taalproductievermogen neemt af naarmate we ouder worden. Het is opmerkelijk dat niet alle aspecten van taal beïnvloed worden door veroudering. Semantische verwerking en de constructie van de betekenis van woorden en zinnen door het cognitieve systeem blijken goed te worden gehandhaafd.’

Waar kijk je naar uit in je tijd in het buitenland?

‘Het voortzetten van mijn interdisciplinaire onderzoek nu in Neuroscience of Ageing aan de Universiteit van Oxford, het opbouwen van netwerken met prestigieuze onderzoekscentra, en ook het werken aan toekomstige internationale onderzoekssamenwerkingen.’

Wat zal je missen aan Nederland?

'Ik zal degenen missen die mijn wetenschappelijke ontwikkeling aan de Universiteit Leiden hebben gefaciliteerd en ik wil hen allemaal bedanken. Ik had het voorrecht om met geweldige mensen te werken aan het Leiden University Centre for Linguistics, het Leiden Institute for Brain and Cognition en de Faculteit Sociale en Gedragswetenschappen. De onderzoekservaringen die ik heb opgedaan, zijn opstapjes geweest naar verdere successen. Ook zal ik dit prachtige land met mijn favoriete plekken, zoals Schevingen, missen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.