Universiteit Leiden

nl en

Boekensalon ‘Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij’ – met Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning

Gruwelen van de overtocht, publieke veiling, brandmerken en dan werken op plantages in de koloniale wereld. Over het Nederlandse slavernijverleden bestaan honderden kilometers archief, maar zelden komen daarin de mannen, vrouwen en kinderen die gedwongen in slavernij leefden aan het woord.

In de online boekensalon ‘Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij’ gaat presentator Garrelt Verhoeven in gesprek met auteurs Karwan Fatah-Black en Camilla de Koning over hun nieuwe boek Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij - Van overtocht tot opstand. Op basis van soms niet meer dan een snipper archiefmateriaal weten Fatah-Black en De Koning de dagelijkse realiteit van de Atlantische slavernij bloot te leggen. Het boek geeft ons een nieuwe kijk op het slavernijverleden vanuit eeuwenlang verzwegen perspectieven. Conservator Martijn Storms en vakreferent Dennis Bus laten daarbij stukken uit de Bijzondere Collecties zien.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Over de auteurs

Karwan Fatah-Black is docent koloniale geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde diverse boeken over slavernij en koloniaal bestuur en werkte in 2020 mee aan de herijking van de Canon van Nederland. Regelmatig is hij in de media om actualiteit rond het koloniale verleden te duiden.

Camilla de Koning heeft zich tijdens haar twee studies geschiedenis aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in het sociale aspect van de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Ze studeerde in 2021 af op het onderwerp manumissie: de vrijlating van individuele slaven in achttiende-eeuws Suriname. Momenteel doet ze PhD-onderzoek aan de University of Manchester & Historic Royal Palaces naar Crown Engagement in Britain’s Emerging Empire, 1660-1775.

Het boek

Het boek Ooggetuigen van de Nederlandse slavernij - Van overtocht tot opstand van Camilla de Koning en Karwan Fatah-Black is een uitgave van Querido, telt 224 pagina’s en is verkrijgbaar als paperback (ISBN: 9789021425467 - NUR: 320) voor 22,99 euro.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.