Universiteit Leiden

nl en

Bijzondere prestatie: Leidse hoogleraar benoemd tot AAAS Fellow

Carlo Beenakker is benoemd tot Fellow van de American Association for the Advancement of Science (AAAS), de organisatie achter het vaktijdschrift Science. Onder de Fellows is hij de derde Nederlander en eerste Leidse onderzoeker.

Beenakker is hoogleraar Theorie van de vaste stof bij het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION). De AAAS noemt zijn baanbrekende werk aan elektrische geleiding in nanostructuren als reden voor de onderscheiding.

'Je moet veel in je mars hebben om als niet-Amerikaanse onderzoeker op deze lijst te komen.’

Toch zijn de wetenschappelijke resultaten zelf niet wat deze benoeming bijzonder maakt, vertelt Beenakker. De AAAS vindt het belangrijk dat onderzoekers zich inzetten voor wetenschap en dat uitdragen. En dat is wat Beenakker doet. Hij is al tien jaar redacteur bij Science en geeft regelmatig publiekslezingen. ‘Ik waardeer de erkenning voor mijn bijdragen aan wetenschapscommunicatie, in het bijzonder door mijn redactiewerkzaamheden voor het tijdschrift Science.’

‘Al meer dan honderd jaar proberen we door te dringen tot de geheimen van de natuurkunde’

Foto door Marc de Haan

Sense Jan van der Molen, wetenschappelijk directeur van het LION, vindt de benoeming zeer terecht. ‘Carlo is een unieke onderzoeker met een enorme impact binnen én buiten zijn vakgebied. Hij is op allerlei vlakken actief om de wetenschap vooruit te brengen. Je moet veel in je mars hebben om als niet-Amerikaanse onderzoeker op deze lijst te komen.’

Beenakker ziet het ook als erkenning voor de theoretische natuurkunde in Leiden. ‘Al meer dan honderd jaar proberen we door te dringen tot de geheimen van de natuurkunde, in het vertrouwen dat excellent onderzoek zich uiteindelijk altijd terugbetaalt. Dat is een manier van werken die nog wel honderd jaar relevant blijft  daar ben ik van overtuigd.’

De American Association for the Advancement of Science is 's werelds grootste algemene wetenschappelijke vereniging en uitgever van het tijdschrift Science. Het Fellows-programma begon in 1874 en viert dit jaar dus zijn 150e verjaardag. De benoeming is een van de eervolste onderscheidingen binnen de wetenschappelijke gemeenschap. Dit jaar werden 502 wetenschappers, ingenieurs en vernieuwers uit 24 wetenschappelijke en technische disciplines verkozen. Slechts 20 van hen komen van buiten de Verenigde Staten. De nieuwe Fellows ontvangen een certificaat en een goud-blauwe rozetspeld. Die kleuren staan respectievelijk voor wetenschap en techniek.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.