Universiteit Leiden

nl en

Een boek voor iedereen en niemand: Nietzsches Zarathoestra lezen

Nietzsches beroemdste en beruchtste boek Aldus sprak Zarathoestra is misschien het meest gelezen, maar waarschijnlijk ook het minst begrepen boek uit Nietzsches oeuvre. Zelf beschouwde hij het als zijn hoogtepunt. Hij noemde het een symfonie, een heilig boek, een vijfde evangelie en zelfs het grootste geschenk aan de mensheid tot nu toe. Het boek tart de grenzen tussen genres, disciplines en stijlen. Alleen al om die reden is het een onuitputtelijk rijke, maar ook een ondoorgrondelijke, moeilijke tekst.

Inleiding en leeswijzer


Een boek voor iedereen en niemand biedt een inleiding tot en een leeswijzer bij de lectuur van Nietzsches Zarathoestra. De auteurs proberen de complexe en enigmatische teksten toegankelijk te maken, en daarbij recht te doen aan de veelzijdigheid, gelaagdheid en misschien wel onleesbaarheid van de tekst. Een onmisbaar boek voor wie Aldus sprak Zarathoestra heeft gelezen maar nog niet goed begrepen, of wie het wil gaan lezen, maar daarbij hulp vraagt. 

 

Over de auteurs


Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit en voormalig Denker des Vaderlands (2021-2023). Hij schreef onder meer Doodgewone vrienden (2021) en Het Europese nihilisme (herziene editie 2023). 

Johan de Jong is universitair docent continentale filosofie aan de Universiteit Leiden. Hij schreef The Movement of Showing (2020) en publiceerde verschillende artikelen over Kant, Hegel, Heidegger, Nietzsche en Derrida. 

Met bijdragen van: Gert-Jan van der Heiden, Johan de Jong, Henk Manschot, Gaila Pander, Paul van Tongeren en Wouter Veldman.

Tekst en foto Paul van Tongeren zijn van Boom filosofie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.