Universiteit Leiden

nl en

Ontdek Leiden University College: Interview met alumna Georgina Kuipers

Het is iets meer dan een decennium geleden sinds de eerste studenten afstudeerden van de unieke Liberal Arts and Sciences bachelor van de Universiteit Leiden. We blikken terug met één van de studenten van het eerste uur.

Georgina Kuipers voor het gebouw aan het Lange Voorhout waar LUC in 2010 begon.

Studenten uit Nederland, Europa en de hele wereld wonen samen op een daarvoor toegewijde campus in het hart van Den Haag, internationaal bekend als de stad van recht en vrede. Ze maken deel uit van het Leiden University College (LUC), een woon- en leergemeenschap geïnspireerd op het university college-concept dat populair is in de Verenigde Staten. Het Engelstalige, interdisciplinaire studieprogramma van drie jaar is bijzonder vanwege de focus op belangrijke wereldwijde uitdagingen en hoe hiermee om te gaan.

Om meer te weten te komen over de impact van LUC spraken we met Georgina Kuipers, één van de eerst afgestudeerden. Haar huidige kantoor in Den Haag ligt op een steenworp afstand van de locatie waar ze ooit begon bij LUC. Na het afronden van haar master en doctoraat is ze nu senior onderzoeker, docent en opleidingsmanager aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.

Hoe is het om zo dicht bij de plek te werken waar het allemaal begon?

'Een - enigszins oppervlakkige - reden waarom ik hier nu werk, is dat ik graag terug wilde naar het Lange Voorhout. Het is een prachtige locatie en vlak bij veel instellingen zoals de Tweede Kamer en het Vredespaleis, waar het Internationaal Gerechtshof is gevestigd. Tijdens onze eerste jaren was LUC tijdelijk hier aan de overkant gehuistvest. Ik heb echt geweldige herinneringen aan die tijd, ook al hadden we wat problemen met de verwarming in ons tijdelijke, niet helemaal perfect geïsoleerde gebouw. Nadat ik vertrok, verhuisde de studie naar een nabijgelegen campus die speciaal is gebouwd voor Leiden University College, met moderne klaslokalen en studentenappartementen. Hier zijn de studenten vandaag de dag nog steeds gehuisvest.’

Leiden University College (LUC)

LUC is opgericht door de Universiteit Leiden in 2010. Tegenwoordig volgen ongeveer 600 studenten het kleinschalige onderwijsprogramma, met een gemiddelde van slechts 18 studenten per klas. Daarnaast is het personeel betrokken bij tal van onderzoeksprojecten en wetenschappelijke samenwerkingen, die gezamenlijk hun benadering van het onderwijs verrijken. LUC-afgestudeerden plaatsen zich elk jaar bij masterprogramma's aan de beste universiteiten van de wereld, en de 1700 alumni van de studie hebben zich gevestigd in een breed scala van loopbanen.

Wat deed je besluiten om een van de eerste studenten van Leiden University College te worden?

Georgina Kuipers: ‘Toen ik uitzocht wat ik wilde studeren, vond ik het moeilijk om te kiezen vanwege mijn brede interesse. Gelukkig kwam mijn tante het concept university college en liberal arts tegen. Ik werd aangetrokken door de aanpak: gezamenlijk met medestudenten veel verschillende disciplines en vakken bestuderen, en ook het idee van wonen op een campus sprak mij aan. Uiteindelijk was het toeval dat de moeder van mijn beste vriendin een krantenartikel tegenkwam over de start van een university college hier in Den Haag. Ze knipte het uit en gaf het aan me, en ik koester dat krantenknipsel nog tot de dag van vandaag.

Ik ging naar de eerste informatieavond en zag voormalig secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer - een emeritus-hoogleraar van de Universiteit Leiden - spreken over zijn persoonlijke ervaringen met wereldwijde veiligheidsuitdagingen. Ik herinner me ook dat ik de eerste personeelsleden van het college ontmoette en een beetje brutaal was. Ik vroeg aan de gloednieuwe decaan Chris Goto-Jones, die hierheen was verhuisd uit het Verenigd Koninkrijk, waarom hij deze baan wilde. Gelukkig bleek deze gedurfde en nieuwsgierige houding perfect te passen bij het programma - mijn aanvraag werd geaccepteerd en we konden het goed met elkaar vinden.

Leiden University College is in 2010 opgericht door de Universiteit Leiden. Het is gevestigd in Den Haag en maakt deel uit van de Faculteit Governance and Global Affairs.

Waarom zou je Liberal Arts en Sciences aan aankomende studenten aanbevelen?

‘Naast het feit dat het een geweldige kans is voor degenen die zich niet willen beperken tot het studeren van slechts één ding - zoals ikzelf - denk ik dat onze decaan dit het beste uitlegde. Hij vertelde regelmatig het verhaal van David Foster Wallace over twee jonge vissen. Op een gegeven moment zwemt er een oudere vis langs en zegt: "Goedemorgen, jongens, hoe is het water?" Wanneer de vissen verder zwemmen, kijkt de een naar de ander en zegt: "Wat is in hemelsnaam water?" Het benadrukt de noodzaak voor mensen om kritisch te blijven over hun omgeving, omdat wat het meest voor de hand ligt makkelijk te missen is. Mijn opleiding aan LUC heeft me echt duidelijk gemaakt dat het goed is om te onthouden dat iedereen anders is. Om elk groot probleem op te lossen, is het belangrijk te beseffen dat een natuurkundige een heel ander perspectief kan hebben dan een jurist.

Wat ook een groot voordeel is van Leiden University College in vergelijking met veel andere bachelorprogramma’s, is dat je heel vroeg wordt gevraagd om wetenschappelijke literatuur te lezen. Omdat je meteen serieus wordt genomen en de docenten je echt goed kennen, bereik je snel een denk- en werkniveau waarmee je jezelf kan ontwikkelen – en werk je snel samen aan onderzoeksprojecten.

Welke invloed heeft LUC gehad op je verdere academische en professionele carrière?

'Mijn basis bij LUC heeft bepaald hoe ik mijn master en PhD deed, in plaats van andersom. Ik zou niet doen wat ik nu doe zonder mijn interdisciplinaire achtergrond. In mijn huidige rol help ik onderwijsprogramma's vorm te geven, dus ik ben redelijk dicht bij de academische wereld gebleven. Maar ik werk ook aan de praktische kant, waarbij ik advies geef aan mensen die werkzaam zijn in de publieke sector. Ik denk dat het deze interdisciplinaire invalshoek is waar mijn achtergrond bij LUC echt naar voren komt. Als ik mezelf vergelijk met collega's, zijn de meesten "iets", zoals een jurist of taalkundige. Maar als je aan LUC hebt gestudeerd is een disciplinaire beschrijving minder van toepassing omdat je major al thematisch is. Je bent een generalist, maar in de beste zin van het woord.

Hierdoor hebben Liberal Arts en Sciences-afgestudeerden een unieke voorsprong als het gaat om hun vermogen om gemakkelijk met mensen met verschillende academische en professionele achtergronden samen te werken. Dit is iets waar werkgevers veel waardering voor hebben. Ik zie dat mijn niet LUC-vrienden ook veel hebben geleerd tijdens hun studie en werk, maar dat hun perspectief en basisinteresses eerder vaststaan. Tenzij je lid wordt van een bredere studentenvereniging ontmoet je niet per se veel mensen buiten je eigen vakgebied. Je hoeft bijvoorbeeld geen wiskundige te kennen als je rechten hebt gestudeerd. Bij LUC ontmoet je mensen die je anders misschien niet zou hebben gekend, en dat vormt natuurlijk je kijk op de wereld. Dit betekent ook dat ik een geweldig netwerk buiten mijn eigen professionele vakgebied heb kunnen onderhouden.'

Een vroege versie van het Dies Fatalis-logo, onderdeel van de traditionele jaarlijkse viering op Leiden University College.

Hoe belangrijk was het gemeenschapsaspect op de campus van Leiden University College voor jou?

'Het gemeenschapsleven was een van de belangrijkste aspecten van mijn tijd bij LUC, wat heeft geleid tot een zeer hechte gemeenschap van studenten. Zo was ik een oprichtend bestuurslid van de studievereniging van LUC, Fortuna. Het academische team is erg toegewijd. Ze brengen veel tijd door met de gemeenschap om studenten echt te leren kennen en geven hen ruimte om invloed uit te oefenen op de manier waarop LUC functioneert. Ik nam deel aan veel leesgroepen en commissies. Die gemeenschapszin, niet alleen met studenten maar ook met docenten, maakt LUC bijzonder.

Een geweldig voorbeeld van de openheid van het LUC-team voor initiatieven van studenten was hoe we uiteindelijk een groot eindfeest, Dies Fatalis, organiseerden. Een woordspeling op de verjaardag van de Universiteit, genaamd Dies Natalis. Er was veel creativiteit en samenwerking tussen studenten en personeel, inclusief een Dies Fatalis-logo met twee vissen vanwege het verhaal dat onze decaan altijd aanhaalde. Dit was een van de vele manieren waarop we elkaar en hem op een vriendelijke manier op de hak namen. Het evenement wordt tot op de dag van vandaag gevierd door studenten van LUC.

Het Leiden University College is gevestigd in een speciaal gebouwde campus in het hart van Den Haag. Het biedt onderdak aan 396 studenten in individuele units en telt 15 klaslokalen, een auditorium, en ruimten om te studeren en ontspannen.

Afgezien van het feit dat je herinnerd wordt aan je tijd in het voormalige gebouw van het college wanneer je naar je werk gaat, hoe beïnvloedt je tijd bij LUC je leven vandaag?

‘Ik keer altijd terug naar mijn basis bij LUC. Als de moeder van mijn vriendin destijds niet dat krantenknipsel had gevonden, zou ik waarschijnlijk mijn werk nu volledig anders doen. Het is een andere manier van denken, die - als je hem juist toepast - je werk en persoonlijke omgeving verrijkt. Ik denk dat dit ook waar is voor veel van mijn mede-alumni. Hun perspectief is anders en ze hebben die richting behouden gedurende hun studies en carrières.’

In 2013 studeerde Georgina Kuipers af aan LUC met een major in World Politics en een minor in Political Arts. Ze voltooide een onderzoeksmaster in Political Science & Public Administration aan de Universiteit Leiden, evenals het Leiden Leadership Programme in 2015. Ze rondde haar promotieonderzoek 'Beschadigd vertrouwen. Vertrouwenwekkend schadebeleid na door de overheid gefaciliteerde schade' af aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden in 2021.

Doe mee aan de LUC Experience Day op 16 February

Denk je erover om te studeren aan een university college en ben je benieuwd naar wat Leiden University College te bieden heeft?

Ontdek onze campus of volg het via de livestream
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.