Universiteit Leiden

nl en

Nieuw potentieel geneesmiddel onderdrukt door chemotherapie veroorzaakte neuropathische pijn

Onderzoeker Mario van der Stelt van onderzoeksinstituut Oncode heeft met zijn medewerkers een nieuw potentieel geneesmiddel (stofnaam: LEI-515) ontdekt dat door chemotherapie veroorzaakte neuropathische pijn onderdrukt. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Communications.

Neuropathische pijn is een veelvoorkomende bijwerking van chemotherapie en een van de belangrijkste redenen om met de behandeling te stoppen. De stof LEI-515 stopt de afbraak van een natuurlijke verbinding in ons lichaam die lijkt op een bestanddeel van marihuana (2-arachidonoylglycerol).

LEI-515 verminderde de neuropathische pijn veroorzaakt door het chemotherapeuticum paclitaxel in een muismodel. In tegenstelling tot sommige geneesmiddelen of andere stoffen veroorzaakt LEI-515 bij muizen geen gedragsverandering (psychoactieve effecten) of fysieke afhankelijkheid.

Nieuwe pijnstillers

Dit onderzoek legt de basis voor de ontwikkeling van nieuwe pijnstillers (analgetica) met minder bijwerkingen voor kankerpatiënten.

'Kankerpatiënten met neuropathische pijn die door chemotherapie is veroorzaakt hebben dringend behoefte aan effectieve medicatie zonder bijwerkingen'

Mirjam Huizenga, eerste auteur van het artikel, zegt het zo: ‘Kankerpatiënten met neuropathische pijn die door chemotherapie is veroorzaakt hebben dringend behoefte aan effectieve medicatie zonder bijwerkingen. Onze onderzoekresultaten zijn een veelbelovende stap in deze richting.’

Het hele artikel is te lezen in Nature Communications

Foto: Unsplash

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.