Universiteit Leiden

nl en

Eduard Fosch-Villaronga en Hadassah Drukarch winnen de Product Safety Award van de Europese Commissie

De EU Product Safety Award stimuleert en eert innovatieve bedrijfsinitiatieven en onderzoek die een verschil maken voor consumenten. Dit jaar werd de Gouden Medaille toegekend aan Eduard en Hadassah voor hun innovatieve onderzoek naar diversiteit in robotontwerp, proefopstelling en standaardisatie van veiligheid.

Hoewel wetenschap het belang benadrukt van het integreren van diversiteit in de gezondheidszorg, is er beperkt onderzoek naar hoe dit van toepassing is op concrete innovaties zoals robotica.

Het onderzoek uitgevoerd door Eduard Fosch-Villaronga en Hadassah Drukarch richt zich op de veiligheidsnorm voor persoonlijke zorgrobots ISO 13482:2014, met name op exoskeletten voor revalidatie van de onderste ledematen. Het benadrukt significante tekortkomingen bij het opnemen van overwegingen van geslacht, leeftijd en gezondheid in de ontwikkeling van robotica. Als gevolg hiervan, en ondanks dat ontwikkelaars zich houden aan bestaande normen, kunnen deze producten nog steeds fysieke en mentale schade aan gebruikers veroorzaken. Zo passen huidige exoskeletten zich aan verschillende lichaamsmaten en -vormen aan, maar passen ze niet bij vrouwelijke lichamen (met bredere heupen en borstmetingen), wat fysieke of mentale veiligheidszorgen kan veroorzaken.

Het bewijs dat in hun artikel wordt gepresenteerd, schetst veiligheidsrisico's voor gebruikers die ontstaan door het negeren van diversiteitsoverwegingen tijdens de productontwikkeling en -testen. Het onderzoek eindigt met concrete aanbevelingen voor zowel normmakers als fabrikanten om de brede diversiteit van gebruikers van persoonlijke zorgrobots beter te weerspiegelen.

Eduard Fosch-Villaronga and Hadassah Drukarch

"Het Comit├ę is toegewijd aan het bevorderen van genderinclusiviteit in normen, en dit onderzoek is daar echt een primeur voor," merkte de jury op.

Dit onderzoek leidde tot de European Research Council (ERC) Starting Grant Safe & Sound Towards evidence-based policymaking for healthcare robots, waarvan Eduard Fosch-Villaronga de hoofdonderzoeker is. Lees hier meer over het onderzoek. 

Safe and Sound is een project dat financiering heeft ontvangen van het Horizon-ERC-programma van de Europese Unie, Overeenkomst nr. 101076929.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.