Universiteit Leiden

nl en

Joke Bouwstra krijgt als eerste vrouw de Dr. Saal van Zwanenberg Ereprijs: ‘Prachtig om in een rij van vooraanstaande wetenschappers te staan’

Emeritus hoogleraar Joke Bouwstra (LACDR) krijgt dit jaar de Dr. Saal van Zwanenberg Ereprijs: een eerbetoon aan haar jarenlange fundamentele onderzoek aan de huid en het transport van geneesmiddelen door de huid. Het is voor het eerst dat de prijs naar een vrouw gaat.

Bouwstra reageerde vol ongeloof toen ze het nieuws hoorde. ‘Ik vind het geweldig dat ik deze ereprijs krijg, samen met twee collega’s (Prof. Dr. W. Hennink van de Universiteit Utrecht en Prof. Dr. H.W. Frijlink van de Rijksuniversiteit Groningen).' Ze ziet de prijs als een mooie stimulans voor haar vakgebied. ‘Het is prachtig om in het rijtje te staan van vooraanstaande Nederlandse wetenschappers op het gebied van geneesmiddelenonderzoek.’

Uniek onderzoek naar barrièrefunctie van de huid

Bouwstra verrichtte de afgelopen jaren uniek onderzoek op het gebied van de barrièrefunctie van de huid, waarbij ze klinische studies combineerde met fundamenteel onderzoek aan modelsystemen. Daarmee sloeg ze een brug tussen scheikunde, farmaceutische wetenschappen en geneeskunde. Zo gebruikte ze een breed scala aan technieken om de barrièrefunctie van de huid op moleculair niveau te onderzoeken.

Jury vol lof over Bouwstra

De jury roemt Bouwstra om haar jarenlange onderzoek. ‘De jury was zeer onder de indruk van het consistente jarenlange fundamentele onderzoek van professor Bouwstra aan de huid zelf en het daarop gebaseerde werk aan het transport van geneesmiddelen door de huid. Ze heeft laten zien dat je eerst goed moet begrijpen waar een barrière bij het toedienen van een geneesmiddel precies uit bestaat, alvorens die toediening ook doelgericht mogelijk te maken en toe te passen in klinische studies.’

Wéér als eerste vrouw een bijzondere prijs

Het is niet voor het eerst dat Bouwstra als eerste vrouw een bijzondere prijs ontvangt. Eerder kreeg ze al de Simon Stevin Meester Ereprijs en de Kydonieus Foundation Award. Met de Dr. Saal van Zwanenberg Ereprijs voor een wetenschapper kan ze nog een prijs aan dit rijtje toevoegen. Aan de prijs voor de 3 laureaten is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden.

Joke Bouwstra kreeg de prijs uit handen van Prof. dr. Ad IJzerman (links) en Prof. dr. Douwe Breimer. Foto: Wardie Hellendoorn
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.