Universiteit Leiden

nl en
Isabelle Bijman en Julia van Alem

Een jaar lang stadsfotograaf: ‘Ik bleek helaas niet zo visueel ingesteld’

Julia van Alem had nog nooit een camera vastgehad. Toch werd ze samen met haar studiegenoten benoemd tot stadsfotograaf. ‘Door dit project heb ik beter geleerd mijn eigen werk te creëren.’

‘Al die knopjes, instellingen… het duizelde me’, herinnert Van Alem zich haar kennismaking met de camera in haar eerste week als masterstudent Journalistiek en Nieuwe Media. ‘Er waren wel wat mensen die ervaring hadden met fotografie, maar de meeste van ons waren vooral gefocust op schrijvende journalistiek.’ 

Toch waren Van Alem en haar 36 studiegenoten sinds hun eerste collegedag een jaar lang stadsfotograaf. In tweetallen gingen ze op zoek naar verhalen die pasten bij het thema ‘Leiden in extremen’, die werden gepubliceerd in het Leidsch Dagblad. ‘Ik dacht niet meteen: dit komt goed, ik ga een mooie foto maken’, zegt Van Alem. ‘Ik had wel meteen het gevoel dat dit thema me de gelegenheid bood om mooie verhalen uit de stad te filteren.’

Voeten vol eelt

Ze vond onder meer een postbode die zijn werk op blote voeten deed. ‘Ik ben toen met hem gaan meelopen, ook op blote voeten’, vertelt ze. ‘Het was november of december, dus aan het eind van de dag had ik ijsklompjes als voeten, maar ik kon de lezer wel meenemen in mijn ervaring met op blote voeten lopen. De foto daarbij is ook heel goed geworden: je ziet de onderkant van zijn voeten vol gebarsten eelt.’

Podcast

Die foto werd overigens gemaakt door Van Alems duopartner. ‘Ik bleek gewoon echt niet zo beeldend te zijn’, lacht ze. ‘Daarom ben ik al vrij snel nadat we de opdracht kregen gaan nadenken hoe ik het project wat meer op mij kon laten aansluiten. Ik heb toen het idee opgegooid om een podcast te maken. Dat is De Stadsfotograaf geworden, waarin mijn studiegenoten de ruimte kregen om hun verhaal te vertellen in meer dan de vierhonderd woorden die je van de krant kreeg.’

Inmiddels werkt Van Alem bij de Volkskrant als podcastmaker. ‘De Stadsfotograaf heeft me het lef gegeven om dingen gewoon te gaan maken. Toen dat goed bleek te gaan, had ik het zelfvertrouwen om dat ook bij andere partijen te gaan doen. In de journalistiek moet je toch vaak je eigen werk creëren, dus het is heel mooi dat ik dat met dit project alvast heb kunnen leren.’

Van Alems podcast De Stadsfotograaf is te beluisteren op Apple Podcasts. Andere studenten Journalistiek en Nieuwe Media hebben de onderstaande video gemaakt als terugblik op hun jaar als stadsfotograaf.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.