Universiteit Leiden

nl en

Van bierglas naar aktetas

Studentenleven uit, juristenleven aan. Rick Kuivenhoven rolde vanuit de collegebanken in 2022 direct door naar het advocatenbureau. Hoe ziet dat net-afgestudeerde leven eruit? En komt het overeen met de verwachtingen?

Wat voor student was je?

‘Laconiek. Studeren stond tijdens mijn bachelor periode niet bepaald op één. Ik had het druk, zelden eigenlijk een avond vrij, maar dat kwam niet door de studie... Ik was actief lid bij studentenvereniging SSR-Leiden, werkte naast mijn studie en probeerde er ook geregeld een sportsessie tussendoor te proppen. De interesse en toewijding aan mijn studie kwam eigenlijk pas toen ik aan mijn master begon.’

Wat miste je dan in je bachelor?

‘Het is niet dat ik per se iets miste. Ik denk dat je tijdens de bachelor een goede basis krijgt van wat je uiteindelijk moet gaan toepassen. Maar het is zo'n specifieke vorm van dingen begrijpen... Daar heb je eerst een hele brede basis voor nodig. De bachelor is daarom ook heel breed: je kunt er uiteindelijk bijna alle rechten-masters mee gaan doen. Tijdens mijn bachelor had ik daardoor nog geen idee wat ik uiteindelijk wilde gaan doen.’

Je bent uiteindelijk Ondernemingsrecht gaan studeren. Waarom specifiek die master?

‘Hiervan kon ik zelf het beste de toepassing ervan terugzien in het dagelijks leven. Mijn ouders hebben allebei een eigen bedrijf, dus ik ben ook wel echt opgegroeid met het ondernemen. Daarnaast was ik tijdens corona de penningmeester van de studentenvereniging. Daar verdiepte ik me ook al in allerlei contracten. Uiteindelijk heb ik deze master dan ook, duidelijk meer gemotiveerd, nominaal afgerond.’

En hoe bevalt het als startend juridisch medewerker op de arbeidsmarkt?

‘Ik werk nu bij RWV Advocaten en dat bevalt me heel goed. Ik word vanaf moment één al heel erg betrokken bij gesprekken met klanten. En ook met eventuele wederpartijen.  Dus ik ben al meerdere besprekingen mee geweest. En dat zorgt er gewoon voor dat je heel snel een beetje oppakt hoe je met klanten om moet gaan. En ook een beetje doorhebt welke humor passend is.’

Heb je het gevoel dat je studie je goed heeft voorbereid op deze beroepspraktijk?

‘De bachelor, zoals ik eerder zei, is daar eigenlijk te breed voor. Maar tijdens mijn master kreeg ik al wel een eerste beeld van de werkzaamheden van een jurist. Uiteindelijk leer je de social skills, de fijne kneepjes van het vak, vooral buiten je studie. Door het ook gewoon te gaan doen.’

En heb je het gevoel dat je goed wordt begeleid?

‘Ik leer veel; dat komt ook doordat iedereen wel een andere aanpak heeft. Bij de ene advocaat stuur ik een stuk op en dan krijg ik twee weken later een bericht met. ‘Ziet er goed uit, kan je dit en dit nog even aanpassen?’ En dan denk ik, ‘oké, sure’. Dan controleer ik natuurlijk wel waarom het moet worden aangepast. Het gaat dan soms om iets heel kleins, wat dan toch belangrijk is. En de andere stuur ik een stuk op en die trekt me binnen een uur uit mijn kantoor.  En die zegt: ‘joh, dat stuk dat je hebt opgestuurd, we gaan het nu even doornemen’. En dan krijg ik direct feedback over wat goed is en wat beter kan.’

En mis je het studentenleven al?

‘Meer niet dan wel. Ik vind het ritme wel lekker. En ook dat ik me niet de hele tijd zorgen hoef te maken over geld. En ik heb eigenlijk ook wel het gevoel dat ik iets gezonder aan het leven ben...’

Heb je nog een tip voor huidige studenten?

'Neem de tijd voor andere dingen buiten je studie. Maar als het aankomt op je studie, zorg er dan gewoon voor dat je er 100% voor gaat. Van dingen afraffelen ga je later spijt krijgen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.