Universiteit Leiden

nl en
Anna Loh

Emeriti hoogleraren organiseren symposium: ‘Zonde als onze kennis verloren gaat’

Als hoogleraren met emeritaat gaan betekent dat meestal niet dat ze stoppen met werken. Het Centre for Linguistics (LUCL) heeft daarom binnenkort een primeur: er wordt een symposium georganiseerd waar alle sprekers met emeritaat zijn. ‘Wetenschap blijft deel van wie je bent.’

‘In mijn omgeving vonden veel mensen het maar vreemd dat ik na mijn emeritaat actief bleef in de wetenschap’, vertelt Ingrid Tieken-Boon van Ostade, een van de initiatiefnemers van het symposium. ‘Die dachten dat ik zou gaan reizen of iets in die richting, maar ik heb meer dan veertig jaar aan de universiteit gewerkt: wetenschap is deel van mijn identiteit.’

Enige emeritus

Nadat ze in 2020 met emeritaat was gegaan, bleef Tieken-Boon van Ostade dan ook artikelen schrijven, boeken redigeren en spreken op symposia. En toen het LUCL vorig jaar een feest voor medewerkers gaf, ging ze daar gewoon heen. ‘Ik was de enige emeritus,’ blikt ze terug. ‘Dat vond ik zo gek! Ik heb toen een aantal collega’s met wie ik veel contact had aangeschreven. Zij bleken de nieuwsbrief van het instituut niet te ontvangen, maar verreweg de meesten waren nog gewoon bezig met hun vak.’

Samen met collega-emeritus hoogleraar Ton van Haaften organiseerde Tieken-Boon van Ostade daarom een lunch voor haar mede-emeriti, waar ze meteen voorstelde om het niet bij gezellig samen eten te houden, maar later in het jaar ook een symposium te organiseren. ‘Als ik mensen hoor over de achttiende-eeuwse grammatica, mijn vakgebied, denk ik weleens: daar is zoveel meer over gedaan, vergeet je daar niet naar te kijken?’

Het symposium kan dat soort gaten in de kennis van jongere generaties vullen, denkt ze. ‘Emeriti wetenschappers zijn niet weg of afgeschreven. Zeker in de geesteswetenschappen, waar we geen lab of andere dure faciliteiten nodig hebben, blijft de betrokkenheid bij het vak vaak groot. In combinatie met alle kennis die we in onze loopbaan hebben vergaard, stelt ons dat nog steeds in staat om het vak echt verder te helpen. Ik hoop dat veel studenten en collega’s naar ons komen luisteren.’

Retired and kicking vindt plaats op 25 oktober en bestaat uit vier lezingen. In het voorjaar volgt een tweede symposium met eveneens vier lezingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.