Universiteit Leiden

nl en

Een warm welkom voor internationale studenten: ‘Ik ben nu al verliefd op Nederland’

Internationale bachelor en masterstudenten begonnen op maandagochtend 28 augustus aan de OWLweek. Tijdens deze introductieweek leren zij hun nieuwe universiteit, stad en elkaar kennen.

De sfeer zit er goed in op de Lammermarkt, de verzamelplek voor de deelnemers en organisatoren van de zomereditie van de OWL, de Leidse introductieweek voor internationale studenten. Iedereen is druk met elkaar in gesprek of zoekt diens mentor, te herkennen aan een feloranje shirt met een zelfgemaakt bord met een nummer erop.

Alicia komt uit Thailand en gaat Philosophy: Global and Comparative Perspective studeren. De keuze voor Nederland en Leiden was makkelijk voor haar: ‘Toen mijn school een informatiepraatje hield over de verschillende landen waar je heen kan om te studeren viel ik als een blok voor Nederland. En omdat ik erg van geschiedenis en cultuur hou, was de Leidse universiteit als oudste universiteit van Nederland de logische keuze.’

Ook Oliver uit Finland is voor de studie Philosophy naar Nederland gekomen. ‘De studie sprak mij aan omdat je niet alleen leert over Westerse filosofie, maar ook over filosofie uit India, Oost Azië en de Arabische wereld. En ik wilde graag een buitenlandervaring opdoen.’

Wanneer beide studenten gevraagd wordt wat zij van de overheidsplannen vinden om het aantal Engelstalige studies te verminderen, zijn ze begripvol doch teleurgesteld. Alicia: ‘Ik snap dat het lastig is al die internationale studenten te huisvesten, met het grote woningtekort hier. Maar het zou jammer zijn als internationale studenten niet meer mogen komen, omdat ze dan echt wat missen. Ik ben hier pas vier weken en ben nu al verliefd op het land.’ Oliver: ‘Ik snap dat je als land je eigen identiteit en taal in stand wil houden in het onderwijs. In Finland denken ze daar hetzelfde over. Maar het is wel heel jammer dat internationale studenten daardoor minder welkom zijn.’

Warm welkom

Om 10 uur worden de studenten welkom geheten door het bestuur van de OWL en toegesproken door rector magnificus Hester Bijl en burgemeester Henri Lenferink. Beiden benadrukken dat de studenten een prachtig nieuwe woonplek hebben uitgekozen. ‘Je bent vanaf nu deel van onze internationale gemeenschap waar je altijd op kan vertrouwen’, aldus Bijl. ‘Dus geniet van je tijd hier en maak blijvende herinneringen.’ Lenferink spoort op zijn beurt de studenten aan mee te doen aan lokale festiviteiten, zoals het Leidens Ontzet. ‘Zijn er Spaanse studenten hier? Dankjulliewel voor jullie betrokkenheid in het verleden! We hebben er een prachtig feest aan overgehouden.’

De Duitse Eric is tweedejaars Linguistics en is dit jaar mentor op de OWL. ‘Ik heb mij opgegeven omdat ik het leuk vind nieuwe mensen te leren kennen uit verschillende landen. Je horizon wordt echt verbreed door internationaal contact. Daarnaast is het gewoon een hele leuke week om aan deel te nemen.’

Over de plannen van de Nederlandse overheid om het Engelstalig onderwijs te verminderen is hij minder te spreken. ‘Door alleen maar Nederlandstalig onderwijs te geven sluit je een grote groep uit en dat is zonde: het goede onderwijs hier zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.’

De OWLweek wordt twee keer per jaar georganiseerd en is voor internationale bachelor- en masterstudenten. Op deze zomereditie met het thema ‘Tropical’ staan onder andere een sportdag, pubcrawl, speurtocht en het eindfeest ‘Fiesta Tropicana!’ op het programma. De wintereditie gaat van start op 29 januari.

Arles, oud student Bio-Pharmaceutical Sciences en afkomstig uit Indonesië, is goed bekend met de OWL. Hij was in zijn eerste jaar deelnemer, in zijn tweede jaar mentor en nu crew. ‘Ik vind de gemeenschap en de sfeer van de OWL echt geweldig en wilde mijn studententijd graag op een leuke manier afsluiten, vandaar dat ik nu weer meehelp.’

Zijn ervaringen als internationale student in Leiden zijn zeer positief, onder andere omdat hij door zijn studie veel contact heeft gehad met Nederlandse studenten en de Nederlandse taal een beetje heeft kunnen leren. 'Het zou goed zijn als Nederlandstalige vakken en taalcursussen toegankelijker worden gemaakt voor internationale studenten. Dan kun je de levendige internationale studentengemeenschap hier behouden en hoef je niet het Engelstalige aanbod te verminderen, zoals de Nederlandse overheid wil.'

Tekst: Sabine Waasdorp
Beeld: Patrice Borger

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.