Universiteit Leiden

nl en

Nationale bloem: Dankzij de maaiende mens is het madeliefje overal

Het madeliefje is verkozen tot nationale bloem. Dat is zondag bekendgemaakt bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels. Rogier van Vugt, hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus, vertelt wat deze bloem zo geschikt maakt als nationaal symbool.

De paardenbloem, het madeliefje, de wilde kievitsbloem, het fluitenkruid en de pinksterbloem streden de afgelopen weken om de titel Nationale Bloem van Nederland. In totaal is ruim 53.000 keer gestemd en een ruime meerderheid stemde op het madeliefje. ‘Iedereen kent het, wat het madeliefje heel geschikt maakt als nationale bloem’, zegt Van Vugt die betrokken was bij de verkiezing. ‘Heel veel mensen hebben er ook een jeugdherinnering aan, omdat ze kettinkjes van madeliefjes hebben geregen. Het is daardoor een bloem die mensen in hun hart hebben gesloten.’

‘Wat de meesten de bloem noemen, is niet de bloem. Het is een compositie van 60 tot 100 bloemen.

Symbool voor samenwerking

Van nature zou het madeliefje niet zo gemakkelijk kunnen groeien in Nederland, want het groeit graag in laag gras. Van Vugt: ‘Het madeliefje heeft baat bij gras dat wordt gemaaid, zoals gazons, en gras waarop wordt gelopen. Dankzij de mens is het madeliefje zo algemeen geworden.’

Wat veel mensen niet weten is dat de madeliefjesbloem ongelooflijk klein is, ongeveer een halve millimeter. ‘Wat de meesten de bloem noemen, is niet de bloem’, legt Van Vugt uit. ‘Het is een compositie van 60 tot 100 bloemen. De middelste gele bloemen zijn vruchtbaar, de buitenste bloemen groeien uit tot een witte vlag. Ze werken allemaal samen, want alleen zouden ze nooit een bestuiver kunnen aantrekken. Ik vind het madeliefje daarom ook een mooi symbool voor samenwerking.’ 

Geen tulp

Vrijwel elk land heeft al een nationale bloem. Oostenrijk koos voor de edelweiss, de klaproos hoort bij België en de Finnen hebben het lelietje-van-dalen. Daarom was het volgens Vroege Vogels de hoogste tijd om een eigen nationale bloem te kiezen. Op de tulp kon niet worden gestemd omdat die niet in het wild groeit en al de nationale bloem is van Turkije en Hongarije.

close up van het madeliefje

De hele wereld een museum

Het madeliefje kan dienen als nationaal symbool, maar Van Vugt hoopt dat de verkiezing ook helpt om mensen anders naar planten te laten kijken. ‘Het zou mooi zijn als mensen meer respect krijgen voor een bescheiden bloem als het madeliefje. En daar heeft Nederland behoefte aan, want er heerst gewoon een hele ernstige plantenblindheid. Mensen zijn heel slecht op de hoogte van het belang van planten, terwijl zij de basis zijn van ons bestaan.’

Van Vugt zou willen dat er meer waardering komt voor planten en dat ze niet alleen worden gezien als decor en voedsel. ‘Planten zijn gewoon heel erg leuk. Als je meer weet van planten verandert de hele wereld in een museum. En dat is iets wat ik iedereen gun.’

Tekst: Dagmar Aarts
Foto: Pixabay

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.