Universiteit Leiden

nl en

Universiteit Leiden organiseert VAR-pleitwedstrijd 2023

Ieder jaar vindt traditiegetrouw in mei de pleitwedstrijd van de Vereniging voor Bestuursrecht (VAR) plaats. Dit jaar was de eer aan Leiden om dit evenement te organiseren.

Op 10 mei 2023 was het zover en vond, na de schriftelijke voorrondes, het pleitgedeelte plaats. De teams van acht verschillende universiteiten gingen daarbij de strijd aan voor de winst van de felbegeerde VAR-pleitwedstrijdbeker.

In de ochtend hebben de teams aan de hand van een vreemdelingenrechtelijke casus hun pleittalent laten zien. De scores van de teams lagen dicht bij elkaar. Uiteindelijk troffen Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam elkaar in de halve finale en behaalden Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht de finaleplaatsen.

De finalecasus was geschreven door Nico Verheij (staatsraad bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State) en ging over een woningsluiting op grond van artikel 13b Opiumwet. Na een zenuwslopende strijd voor een speciaal ingerichte Grote Kamer van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ging Universiteit Utrecht er met de winst vandoor. De voorzitter van de jury, Bart Jan van Ettekoven, liet weten dat de jury onder de indruk was van het niveau van de studenten en dat de pleitwedstrijd positief doet stemmen over de toekomst van het bestuursrecht.

De organisatie, bestaande uit Olaf van Loon en Femke Binnendijk, kijkt terug op een geslaagde editie van de VAR-pleitwedstrijd. Zij bedankt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voor haar inspanningen bij het schrijven van de verschillende casus en de jurering en feliciteert de Universiteit Utrecht met de welverdiende eerste plaats.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.