Universiteit Leiden

nl en

Lotte van Dillen onderzoekt met NWO-subsidie hoe afleiding eet- en drinkgedrag beïnvloedt

Lotte van Dillen zal een nieuw project opstarten getiteld 'Afgeleid en onvoldaan'. Hoe dagelijkse beslommeringen ons eet-en drinkgedrag en bloedsuikerschommelingen beïnvloeden'. Daarvoor heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Open Competitie subsidie toegekend aan de Leidse psycholoog Van Dillen.

'We hebben veel aan ons hoofd en eten en drinken dikwijls voor de televisie, in de auto, of achter de computer. Tegelijkertijd zijn we steeds ongezonder en meer gaan eten, en nemen overgewicht en diabetes in de bevolking toe. Dit project bekijkt het verband tussen deze bevindingen', vertelt Lotte van Dillen. In twee longitudinale veldexperimenten onderzoekt Van Dillen door een combinatie van experience sampling en continue glucosemonitoring hoe afleiding onze eetmotivatie, eet- en drinkgedrag, en glucosehuishouding beïnvloedt.

"De timing is perfect."

NWO-ORA-project

'Het voorstel bouwt voort op het werk van een eerder NWO-ORA-project dat we net hebben afgerond en waarvoor de laatste bevindingen momenteel worden opgeschreven, dus de timing is perfect. Ik heb twee keer eerder een soortgelijk idee gepresenteerd in het VIDI-interview waarbij ik beide keren net achter het net viste. Dit was natuurlijk best frustrerend, vooral omdat ik er zelf zo enthousiast over was. Maar misschien moest het voorstel eerst nog wat meer bijgeschaafd worden – ik ben in ieder geval blij dat het deze keer wel gelukt is.'

"Omgeving waarin zoveel getalenteerde collega's mee kunnen en willen denken."

Interdisciplinair team

Het project omvat een mix van vrij technisch, fundamenteel onderzoek met meer exploratieve co-creatie met burgers. 'Ik hou van dit soort combinaties omdat het je in staat stelt om theorie te ontwikkelen en te onderzoeken hoe het in de echte wereld zou kunnen uitwerken. Zo'n aanpak vraagt om een sterk, interdisciplinair team dus ik ben dankbaar dat ik dit project in een omgeving kan doen die dit faciliteert en waarin zoveel getalenteerde collega's mee kunnen, en willen denken.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.