Universiteit Leiden

nl en
Iris de Smalen

Studenten Grieks en Latijn brengen Hecuba op het toneel: ‘Een tragedie komt zo echt tot leven’

Teksten vertalen, repeteren of muziek instuderen. Bij de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur gaat het de laatste weken nog maar over één ding: de opvoering van de Griekse tragedie Hecuba. Bijna een derde van de studenten is betrokken bij de opvoering. Hoofdrolspeler Iris de Smalen en regisseur Christoph Pieper vertellen wat het acteren zo leuk maakt.

Bijna twee jaar hebben studenten en docenten van de opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur toegewerkt naar de opvoering van Hecuba. Eerst is de tekst vertaald in modern, speelbaar Nederlands, daarna is er een jaar lang hard gerepeteerd. ‘Ik zeg weleens dat je zo’n toneelopvoering eigenlijk in het vaste programma zou willen hebben’, zegt Pieper. ‘Je ziet mensen die misschien één, twee keer eerder hebben geacteerd groeien tot acteurs die vol zelfvertrouwen op het podium staan.’

Vat vol emoties

‘Je leert een tekst ook op een heel andere manier kennen’, vult Iris aan. ‘Ik had al eens een presentatie over dit stuk gegeven, dus ik dacht dat ik het goed kende, maar de emotionele ontwikkelingen die de personages doormaken begrijp je pas echt als je er zelf actief mee bezig bent.’

Emotionele ontwikkelingen zijn er genoeg in Hecuba. ‘Na hun overwinning in de Trojaanse oorlog kunnen de Grieken niet naar huis, omdat er geen wind staat’, vat Iris het uitgangspunt van de tragedie samen. ‘Ze offeren Hecuba’s dochter aan de goden om toch weg te mogen. Kort daarna spoelt ook nog eens het lijk van haar zoon aan. Hecuba zweert wraak te nemen op degenen die hem hebben gedood, maar je voelt dat daar nog heel veel andere opgekropte gevoelens over alles wat er de jaren daarvoor is gebeurd bij meespelen.’

Enorm veel uitstraling

‘Ik ben echt waanzinnig onder de indruk hoe deze acteurs en actrices dat brengen, zegt Pieper. ‘Je moet enorm veel uitstraling hebben om anderhalf tot twee uur lang te laten voelen dat er zoiets bovenmenselijks met je is gebeurd. Ik kijk er ontzettend naar uit om te zien hoe dat er uiteindelijk gaat uitzien in de echte toneelzaal, met het licht en de grotere ruimte. Dat maakt altijd een enorm verschil met de collegezaal waar we repeteren.’

Hoogtepuntje van de week

Voor Iris komt er nog een aantal drukke weken aan voor het zover is. Ze moet de puntjes op de i zetten in haar rol én zorgen dat ze klaar is voor de tentamenperiode rond de première. ‘Daar ben ik wel een beetje zenuwachtig voor, ja. Als je een dragende rol hebt, heb je ook ineens een verantwoordelijkheid erbij. Soms vond ik dat wel lastig het afgelopen jaar, maar de laatste tijd gaat het eigenlijk heel goed. Het is heel bijzonder hoe sterk onze band is geworden als groep. De repetitieavonden zijn telkens een hoogtepuntje in mijn week.’

De voorstelling Hecuba wordt op 9 en 10 juni gespeeld in theater Ins Blau. Kaartjes kunnen worden besteld via deze website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.