Universiteit Leiden

nl en

‘Deze prijs is een grote stimulans voor mijn zelfvertrouwen en motivatie’

Ze blinkt niet alleen uit in haar onderzoek, maar ze is ook actief in wetenschapscommunicatie en startte tijdens haar promotie een samenwerking buiten haar eigen vakgebied. Yevheniia Cheipesh heeft van L'Oreal, UNESCO en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) de eerste prijs gekregen van de For Women in Science Rising Talent Prize voor haar uitmuntende werk.

Cheipesh reageert met een bescheiden glimlach op het nieuws dat ze gewonnen heeft: ‘Ik was het eigenlijk een beetje vergeten. Winnen is een hele leuke verrassing, het bevestigt dat ik de goede kant op ga. Maar het betekent nog meer voor me om de waardering van mijn promotor te horen in zijn aanbevelingsbrief.’

Onderzoek naar de vroege jeugd van het heelal

‘Ik ben vooral trots op mijn werk aan het PTOLEMY-project’, zegt Cheipesh. ‘Dit project ontwikkelt een experiment om relic neutrino's te detecteren. Deze deeltjes zijn onveranderd bewaard gebleven sinds seconden na de oerknal, als een soort relikwie dus. Het is een ongelooflijke uitdaging om ze te detecteren, maar als dat lukt, leren we veel over de allereerste fase van het heelal. Als theoreticus help ik het ontwerp van het experiment te verbeteren.’

Cheipesh is eigenlijk geen deeltjesfysicus, wat haar bijdrage nog opmerkelijker maakt. Professor Carlo Beenakker was haar promotor en droeg haar voor de prijs voor: ‘Ik ben erg trots op haar. Dit was oorspronkelijk geen onderdeel van haar promotieonderzoek. Ze heeft zelf het initiatief genomen om met de PTOLEMY-onderzoekers te praten en is de samenwerking aangegaan. Dat getuigt van een zekere rijpheid als onderzoeker. En toen ontdekte ze een fout in de opzet van het experiment. Stel je voor, een promovendus uit een ander vakgebied die zoiets vindt in een consortium van tientallen onderzoekers!’

De volgende generatie wetenschappers inspireren

Naast haar academische prestaties is Cheipesh ook actief in wetenschapscommunicatie in haar thuisland Oekraïne. ‘Ik geef drie keer per jaar een 1-weekse online cursus natuurkunde voor middelbare scholieren. En deze zomer geef ik een zomercursus voor vluchtelingen in Montenegro. Ik vind het geweldig om met kinderen te communiceren over wetenschap en te zien hoe het hen motiveert.’ Beenakker ziet de impact van haar werk: ‘Ze is zeker een van de personen die een rolmodel zal zijn tijdens de wederopbouw van het land na de oorlog.’

De For Women in Science Rising Talent Prize wordt mogelijk gemaakt door L'Oreal, UNESCO en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Het doel van de prijs is het bevorderen van de academische carrière van jonge, vrouwelijke onderzoekers in Nederland die een positie hebben als promovendus of postdoc in bèta, techniek of biowetenschappen. De drie jaarlijkse prijzen bieden jonge, vrouwelijke onderzoekers een individuele prijs van €3500, €2000 of €1000 als erkenning voor hun academische prestaties en toekomstig potentieel. Het bedrag kan worden besteed aan onderzoeksgerelateerde activiteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.