Universiteit Leiden

nl en
Pim Rusch

Voorzitter Europees Parlement in Den Haag: ‘Willen je vrienden niet stemmen? Laat mij ze bellen’

‘We moeten verantwoordelijkheid nemen.’ Dat was de boodschap die Roberta Metsola haar publiek donderdagavond voorhield. De voorzitter van het Europees Parlement was naar het Wijnhavengebouw gekomen om met studenten in gesprek te gaan.

‘Jullie zijn hier niet om naar mij te luisteren, ik ben hier om met jullie in gesprek te gaan’, stak Metsola in de volgepakte collegezaal van wal. ‘Ik ga hier vast spijt van krijgen, maar jullie mogen me alles vragen.’

Neem verantwoordelijkheid

Het publiek liet zich dat geen twee keer zeggen. Begeleid door studenten van International Studies vereniging BASIS en de master European Studies ging de microfoon van boven naar beneden door de zaal, voor vragen die varieerden van Europese onderwerpen als het corruptieschandaal in het Europees Parlement en de oorlog in Oekraïne tot de lokale winst van de BoerBurgerBeweging. Metsola kwam in haar antwoorden vaak terug op het begrip ‘verantwoordelijkheid’. ‘Ik had over het corruptieschandaal kunnen zeggen “dit was voor mijn tijd”, maar zo wil ik over een paar jaar niet terugkijken op mijn termijn’, zei ze bijvoorbeeld, om daar later aan toe te voegen: ‘Als je verkozen bent, ben je verantwoordelijk voor al die mensen die op jou hebben gestemd.’

Die boodschap koppelde ze aan een opdracht voor haar publiek, dat grotendeels bestond uit studenten van Geesteswetenschappen, Rechten en FGGA, studenten van de Haagse Hogeschool en enkele nieuwsgierige middelbarescholieren. ‘Ga stemmen en haal je vrienden over om dat ook te doen. Als ze niet willen, mag je contact opnemen met mij, dan bel ik ze op. Geloven jullie dat niet? Ik doe het echt. Mensen zijn stomverbaasd als ze me aan de andere kant van de lijn horen.’

Steile weg voor vrouwelijke leiders

De toon werd serieuzer bij de persoonlijkste vraag van de avond. Hoe heeft zij zich als vrouw staande gehouden in moeilijke tijden en wat zou ze andere vrouwen aanraden om te doen? Metsola kreeg applaus voor haar antwoord over alle vrouwen die haar in haar carrière hebben geholpen. ‘De weg is nog altijd steiler voor vrouwen’, zei ze. ‘Het minste wat wij kunnen doen, is elkaar helpen. Echte leiders creëren namelijk geen volgelingen, zij creëren nieuwe leiders.’

Selfie met de voorzitter

Na afloop was het tijd voor het laatste onderdeel van de avond: het fotomoment. Roberta Metsola nam de eerste selfie met de moderator, professor André Gerrits, met op de achtergrond honderden lachende gezichten van het publiek. Daarna verdween ze in een menigte van studenten die allemaal hun eigen selfie met de voorzitter wisten te bemachtigen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.