Universiteit Leiden

nl en

Tazuko van Berkel ontvangt Ammodo Science Award

Universitair docent Tazuko van Berkel is dit jaar een van de laureaten van de Ammodo Science Award. Ze ontvangt een vrij inzetbaar bedrag van 350.000 euro om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Van Berkel werd genomineerd door Ineke Sluiter (UL), Nadine Akkerman (UL), Hester Bijl (UL), Gerry Wakker (RUG) en Mirjam van Praag (VU). ‘Ik ben onder de indruk van het werk dat mijn nominatoren in de nominatie hebben gestoken’, zegt ze. ‘Wat dat betreft was de nominatie zelf al een ongelooflijke erkenning en blijk van waardering. In de toekomst wil ik graag hun voorbeeld volgen: dit soort academisch mentorschap kan echt het verschil maken.’

Kern van het menselijk bestaan

In haar onderzoek houdt Van Berkel zich bezig met het zelfbeeld, het mensbeeld en het wereldbeeld van de Oude Grieken, vaak in relatie tot de economie. Hoe dachten de Grieken bijvoorbeeld over vriendschap en hoe veranderde dat door de opkomst van de geldeconomie? En is het waar dat de Grieken wel een economie hadden, maar geen systematische economische theorie? ‘Naar mijn bescheiden mening zijn dit onderwerpen die raken aan de kern van het menselijk bestaan’, licht ze toe. ‘Dat maakt mijn onderzoek fundamenteel, ook omdat het belangrijkste doel de kennis en het begrip zelf zijn. We doen het in eerste instantie om meer te weten en te begrijpen.’

Eerst het geld, dan het plan

Op welke manier de Ammodo-beurs ten goede gaat komen aan haar fundamentele onderzoek weet Van Berkel nog niet precies. ‘Het geweldige van de Ammodo-stichting is dat de laureaten zelf kunnen bepalen aan wat voor onderzoeksproject ze het prijzengeld willen besteden en dat je daar rustig over kunt nadenken. Bij een beurs maak je eerst een plan en krijg je daarna, als je heel veel geluk hebt, financiering. Hier is het omgekeerd: je hebt weer heel veel geluk nodig, maar je maakt het plan na de honorering.’

Van Berkel heeft een jaar om in overleg met Ammodo en haar instituut te bepalen waar ze het geld precies aan gaat uitgeven. Tot die tijd heeft ze verschillende plannen op de plank liggen: ‘Een tipje van de sluier over de ideeën die ik heb: een nieuw type digitale fragmenteneditie die ons beter laat begrijpen hoe filosofische soundbites in de Oudheid viral gingen; een project over ecokritische en ecologische benaderingen van antiek Grieks economisch denken; een boek dat een cultuurgeschiedenis van getallen in de Griekse Oudheid beschrijft. Misschien wordt het een van deze drie ideeën, misschien ook iets heel anders.’

De Ammodo Science Award wordt iedere twee jaar aan acht laureaten uitgereikt. Laureaten ontvangen 350.000 euro om naar eigen inzicht te besteden voor een fundamenteel wetenschappelijk onderzoeksproject.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.