Universiteit Leiden

nl en

Paul van der Heijden arbiter tbv nieuw Vrijhandelsverdrag tussen Verenigd Koninkrijk en Japan

Paul van der Heijden, emeritus hoogleraar Internationaal Arbeidsrecht is door de Britse Minister van Handel onlangs benoemd tot onafhankelijk arbiter op basis van de geschillenregeling in het vrijhandelsverdrag (Free Trade Agreement, FTA) van het Verenigd Koninkrijk (VK) met Japan.

Na de Brexit heeft het VK vele handelsverdragen opnieuw moeten afsluiten.
Van der Heijden was al eerder in een vergelijkbare positie benoemd door de Verenigde Staten op basis van de geschilregeling van het handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada.
In moderne vrijhandelsverdragen worden naast bepalingen over handelsproducten, en over het milieu/klimaat, ook hoofdstukken opgenomen over de manier waarop de handelsproducten worden gemaakt, over fatsoenlijk werk en de  fundamentele arbeidsrechten. Geschillen tussen de contractspartners over de interpretatie van de FTA worden door een panel van arbiters beslist.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.