Universiteit Leiden

nl en

De postkoloniale podcast: de Nederlands-Indische letteren en het postkolonialisme

De laatste jaren staat het koloniale verleden van Nederland volop in de belangstelling. In 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat Indonesië onafhankelijk werd; twee jaar later bood premier Rutte ‘diepe excuses’ aan voor het structureel geweld dat in de dekolonisatieoorlog was gebruikt. We leven kortom, in postkoloniale tijden. Maar wat houdt dat eigenlijk in, wat komt er precies kijken bij een postkoloniaal perspectief en hoe moeten we anno 2022 koloniale literatuur lezen?

In De postkoloniale podcast gaan Rick Honings, Scaliger-hoogleraar, en Coen van ’t Veer, docent-onderzoeker, van de Universiteit Leiden in gesprek met prominente onderzoekers en schrijvers over hun werk in relatie tot het koloniale verleden. Centraal staat de vraag in hoeverre het onderzoek naar (post)koloniale literatuur kan bijdragen aan de verwerking van het koloniale verleden. In zes afleveringen praten zij daarover met Pamela Pattynama, Olf Praamstra, Alfred Birney, Arnoud Arps, Adriaan van Dis, Nick Tomberge, Feba Sukamana en Lara Nuberg.

Pamela Pattynama en Olf Praamstra

In de eerste aflevering zijn twee kenners van de Nederlands-Indische letteren te gast. Pamela Pattynama is emeritus hoogleraar Koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en Olf Praamstra is emeritus hoogleraar Nederlandse literatuur in contact met andere culturen aan de Universiteit Leiden. Allebei publiceren ze over koloniale en postkoloniale literatuur. Honings en Van ’t Veer gaan met hen in gesprek over de Nederlands-Indische letteren en het postkolonialisme.

NWO Vidi-project

De postkoloniale podcast is een initiatief van Rick Honings en Coen van ’t Veer. Beiden zijn redacteur van de in 2021 verschenen literatuurgeschiedenis De postkoloniale spiegel. De Nederlands-Indische letteren herlezen en van het wetenschappelijke tijdschrift Indische Letteren. De podcast komt voort uit het door Rick Honings geleide NWO Vidi-project Voicing the Colony. Travelers in the Dutch East Indies, 1800-1945.

Afleveringen

De afleveringen worden gepubliceerd op De postkoloniale podcast, het kanaal van Universitaire Bibliotheken Leiden. Er verschijnen dit seizoen zes afleveringen en elke maand verschijnt een nieuwe aflevering. De afleveringen kunnen nu worden beluisterd via de volgende kanalen:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.