Universiteit Leiden

nl en

Arco Timmermans in Haagse Invloeden over de beïnvloeding van de politiek

Arco Timmermans bespreekt in de podcast Haagse Invloeden de waarde van belangenbehartiging en waardoor de politiek vandaag de dag wordt beïnvloed.

Volgens Timmermans moet iedereen toegang hebben tot belangenbehartiging. 'Als dat alleen voor de elite is, is het scheef.' Belangenbehartiging is meer dan alleen lobbyen, vertelt Timmermans. Net zo belangrijk is het verbeteren van je maatschappelijke positie en je naam. 'Authentiek lobbyen en je kunnen verantwoorden, resulteert in meer vertrouwen.'

Transparantie wordt steeds belangrijker, ook in Nederland. 'Maar we moeten voorkomen dat het een buzzword wordt en we alles dichttimmeren.' Lobbyisten hebben invloed op transparantie in de politiek, maar, zegt Timmermans, er moet nagedacht moet worden over wie wanneer met welke pet op handelt. 

Luister de hele podcast hier

Het onderzoek van prof. dr. Arco Timmermans richt zich op de dynamiek van de publieke en politieke agenda en de rol van allerlei typen organisaties en groepen die hun belangen behartigen en daarbij coalities sluiten om sterker te staan. Bij dit onderzoek en onderwijs op het gebied van public affairs draait het ook om het bevorderen van de dialoog tussen wetenschap en praktijk, door masterclasses, gastoptredens en commentaar op de actualiteit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.