Universiteit Leiden

nl en

Nieuwscheckers wint Prijs van de Europese Burger

Het factcheckinitiatief Nieuwscheckers heeft de Nederlandse ronde van de Prijs van de Europese Burger gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan projecten en initiatieven die een uitzonderlijke prestatie binnen de EU leveren.

Nieuwscheckers factcheckt nieuwsberichten en ontwikkelt middelen om het publiek te helpen (online) nieuws en informatie op waarde te schatten. Volgens Europarlementariër en jurylid Sophie in ’t Veld leveren ze daarmee een belangrijke bijdrage aan de maatschappij: ‘De Nieuwscheckers verdienen deze prijs van de Europese Burger, omdat ze bijdragen aan dit cruciale onderdeel van het burgerschap. Desinformatie ondermijnt onze samenleving en ik ben dankbaar voor het terrein dat de Nieuwscheckers – voor ons allen – heroveren.’

Reactie

Nieuwscheckers is blij met de prijs, zo zeggen ze op de website van het Europarlement: ‘We zijn helemaal verrast door de toekenning van deze prijs aan Nieuwscheckers. Zeker omdat we ook politici zoals leden van het Europees parlement regelmatig factchecken en op onjuistheden betrappen. Gelukkig erkent het Europees parlement op deze manier dat het checken van claims in het publieke debat van grote maatschappelijke waarde is.’

Over de prijs

De Prijs van de Europese Burger wordt jaarlijks uitgereikt. Per lidstaat wordt er één winnaar gekozen, bij hoge uitzondering twee. Als Nederlandse winnaar ontvangt Nieuwscheckers later dit jaar een medaille. Op 8 november worden zij geëerd in het Europees Parlement in Brussel tijdens een ceremonie waarbij alle winnende projecten uit de verschillende Europese lidstaten samenkomen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.