Universiteit Leiden

nl en

Karwan Fatah-Black op NOS.nl over excuses slavernijverleden DNB

Naar aanleiding van een door de Universiteit Leiden uitgevoerd onderzoek, heeft De Nederlandsche Bank (DNB) excuses aangeboden voor haar rol in het slavernijverleden. Op NOS.nl gaat universitair docent Karwan Fatah-Black in op het belang hiervan.

‘Excuses zijn een belangrijke vorm van erkenning voor de rol die slavernij gespeeld heeft in onze geschiedenis’, stelt Fatah-Black, die ook aangeeft dat de effecten van de slavernij nog lang kunnen doorwerken. ‘Mensen die vrijkwamen na de afschaffing van de slavernij werden niet meteen behandeld als burger. De vraag is hoe dat burgerschap zich heeft ontwikkeld. De gevolgen van slavernij zijn voor de nazaten nog steeds merkbaar. Het is van belang dat we die verbinding tussen het heden en verleden in kaart brengen.’

Meer weten?

Lees het hele artikel op NOS.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.