Universiteit Leiden

nl en

Maarten Schrama verkozen tot Docent van het Jaar 2021

Maarten Schrama (CML) heeft de prijs voor Docent van het Jaar 2021 gewonnen. Tijdens een lunch met medegenomineerden ontving Schrama uit handen van studentassessor Joost Barendse een cheque ter waarde van 5.000 euro om te besteden aan onderwijsactiviteiten.

Ondanks lovende jurykritieken was Schrama stomverbaasd toen hij werd aangewezen als de winnaar. Hij zag het totaal niet aankomen. 'Ik ben sprakeloos. Ik zit hier tussen de beste van de beste docenten van de faculteit, dus het is echt een enorme eer dat ik er met de winst vandoor ga.' Naast verbazing reageerde Schrama vol blijdschap op de overwinning; naar eigen zeggen wint hij nooit een prijs. 'De laatste keer was ik vier jaar en won ik een kleurwedstrijd van de lokale bakker. Maar dit is wel even andere koek!' Schrama nam het op tegen Onno van Gaans en Jan van Rijn, die samen met hem op de shortlist stonden.

Maarten Schrama keek verbaasd toen studentassessor Joost Barendse hem aanwees als winnaar

Geprezen om passie

Schrama wordt geprezen om zijn passie voor het betrekken van studenten bij het onderwijs, en voor zijn hands-on onderwijs, zo staat in het juryrapport. Zo organiseerde hij aan het begin van de coronapandemie een speurtocht. Die was zo succesvol dat hij dit jaar nog een keer werd georganiseerd, maar dan zonder de coronamaatregelen. 'Het was duidelijk dat Maarten heel goed begreep wat de negatieve impact was van de pandemie en wat online onderwijs met studenten deed. Hij probeerde hen zoveel mogelijk te helpen', aldus het juryrapport. Daarin is ook te lezen dat Maarten de interactie tussen zijn studenten en hemzelf enorm waardeert. Hij wil zo interactief mogelijk zijn. 'Hij probeert studenten te stimuleren voor zichzelf te denken en vragen te stellen, in plaats van alleen maar te studeren voor een tentamen. Hij wil de kennis die studenten opdoen activeren, zodat ze het grotere plaatje zien.'

Bijdrage aan onderzoek Polderlab geweldige kans voor studenten

Als voorbeeld wordt het Polderlab-project genoemd: een grootschalig en tien jaar durend onderzoek in de Vrouw Vennepolder in Oud Ade, waar de Universiteit Leiden samen met burgercoƶperatie Land van Ons en Holland Rijnland onderzoek doet naar de biodiversiteit in dit gebied. 'Het project is een geweldige kans voor studenten om praktische kennis op te doen, terwijl ze een bijdrage leveren aan dit onderzoek', schrijft de jury.

Prijzengeld naar apparatuur voor onderzoek Polderlab

Schrama is dan ook van plan om zijn gewonnen prijzengeld te besteden aan apparatuur die hij kan gebruiken tijdens zijn onderzoek in de Vrouw Vennepolder. 'Er is een digitaal platform dat we graag willen gebruiken. Op dat platform kunnen studenten digitaal hun metingen doorvoeren, zodat we geen papier meer hoeven te gebruiken. Ook willen we in het kader van citizen science bepaalde kits inzetten en hebben we goede sensoren nodig om gedegen onderzoek te kunnen doen. Met het prijzengeld kunnen we een heel mooi begin maken. Daar ben ik ontzettend blij mee!'

De genomineerden van links naar rechts: Jan van Rijn, Onno van Gaans, Maarten Schrama, Michiel de Dood, Matthew Kenworthy en Sylvestre Bonnet
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.