Universiteit Leiden

nl en

Een zilveren griffel voor de rekenles van je leven

Ken jij een kinderboekenfanaat? Volgens de Griffeljury is ‘Rekenen voor je leven’ van hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets een echte aanrader. Het boek werd bekroond met een zilveren griffel. En dat is nog lang niet alles.

Ionica Smeets schreef het boek samen met kinderboekenschrijver Edward van de Vendel en sinds afgelopen zomer is het al heel vaak over de toonbank gegaan. ‘Het boek gaat over een klas die in opstand komt tegen hun leraren over het belang van rekenen’, omschrijft Smeets. ‘Daarom verzinnen de leraren een nieuwe manier van lesgeven. Eentje waarbij de kinderen rekenvragen mogen stellen die over hun dagelijks leven gaan.’

'Ik ben zo trots op hoe het ons samen gelukt is om van alle losse elementen één verhaal te maken.'

Naar de scholen

Maar een griffelwaardig kinderboek schud je niet zomaar uit je mouw. ‘We hebben er wel zo’n zeven jaar aan gewerkt’, zegt Smeets. ‘Ook om ervoor te zorgen dat alle rekenstof van groep zeven en acht erin zit. Daarvoor ben ik bijvoorbeeld naar scholen geweest om docenten en leerlingen te vragen wat ze belangrijk vinden.’

De kerntaken van een universiteit

Smeets is naast auteur voornamelijk een expert op het gebied van wetenschapscommunicatie. Maar die link is volgens haar heel snel gelegd. ‘Ik vind sowieso dat een universiteit meer verplichtingen heeft dan alleen onderzoek doen. Wetenschapscommunicatie, zoals het schrijven van een boek, hoort gewoon bij onze kerntaken.’

Strips om je mee te identificeren

Maar dat is niet de enige link met haar werk: ‘Er zitten veel dingen in het boek die we kennen uit onderzoek naar wetenschapscommunicatie. Bijvoorbeeld dat strips een goede manier zijn om je te identificeren met de karakters. Dat kennen we uit een onderzoek naar de communicatie van informed consent (het informeren van patiënten over hun behandeling red.) in ziekenhuizen.’

Een van Floor's geprezen strips

Ook een bronzen penseel

Dat strips helpen om die brug te slaan hebben de auteurs ter harte genomen. Het boek staat namelijk vol met prachtige illustraties en strips. En ook daarvoor werd ‘Rekenen voor je leven’ bekroond. De afbeeldingen van Floor de Goede kregen namelijk een bronzen penseel: een prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken.

‘Het is juist de samenwerking tussen een wetenschapper, een kinderboekenschrijver én een illustrator die ik zo mooi vind’, aldus een enthousiaste Smeets. ‘Edward en Floor kunnen allebei iets dat ik absoluut niet kan en ik ben zo trots op hoe het ons samen gelukt is om van alle losse elementen één verhaal te maken.’

‘Ik ga ervan uit dat ik niet win’

Als kers op de taart maakt het boek nu ook kans op de gouden griffel. Gaat Smeets tot die tijd nog een oog dicht kunnen doen? ‘Ja, zeker. Het is toch al heel leuk om genomineerd te zijn! Ik ga er eigenlijk gewoon vanuit dat ik niet win, ook al is dat misschien niet de beste instelling hahaha.’

Koop nu Rekenen voor je Leven

Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen.

Bestel het boek via de uitgever

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.