Universiteit Leiden

nl en

Valérie Pattyn ontvangt Veni-financiering voor onderzoek naar beleidsevaluaties

Valérie Pattyn heeft voor haar project ‘Beleidsevaluaties geëvalueerd. Wanneer leiden ze tot een herziening van beleid?’ een Veni-financiering ontvangen. ‘Ik kijk er ontzettend naar uit me vast te bijten in deze studie, en ben enorm dankbaar voor deze unieke kans.’

Beleidsevaluaties hebben een cruciale rol voor beleidsmakers om te weten of beleid ‘werkt’. Tal van onderzoekers en consultants voeren beleidsevaluaties uit, en het budget dat overheden wereldwijd investeren in beleidsevaluaties is gigantisch en neemt jaar na jaar toe. Desondanks wordt de roep over de beperkte relevantie van beleidsevaluaties alsmaar luider. Evaluatiestudies worden dikwijls niet gebruikt. En als ze al worden gebruikt, leiden evaluaties vaak slechts tot marginale wijzigingen van beleid. 

Hoe beleidsevaluaties wél tot fundamentele beleidsveranderingen kunnen leiden

In dit project gaat Pattyn onderzoeken onder welke voorwaarden en hoe beleidsevaluaties wél tot fundamentele beleidsveranderingen kunnen leiden. Ze zal hiervoor een hele reeks evaluaties én hun impact bestuderen en vergelijken die recent werden uitgevoerd in Nederland, België en Zwitserland in verschillende beleidsdomeinen die gekenmerkt worden door een andere verankering van beleidsevaluatie. Pattyn: ‘Op die manier wil ik begrijpen hoe we beleidsevaluaties zo optimaal mogelijk kunnen inrichten, zowel procedureel als organisatorisch. Ultiem hoop ik met het onderzoek bij te dragen tot een betere besteding van publieke middelen aan evaluatieonderzoek, en natuurlijk tot beter beleid. 

Het onderzoek stelt me in staat een vraagstuk te onderzoeken, waarmee ik hoop een sterke bijdrage te leveren aan zowel het onderzoek en de theorievorming over beleidsevaluatie, als voor de beleidspraktijk. En net die dubbele ambitie vind ik heel belangrijk, en dat drijft mij als onderzoeker. Ik kijk er ontzettend naar uit me vast te bijten in deze studie, en ben enorm dankbaar voor deze unieke kans.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.