Universiteit Leiden

nl en

Proefstuderen: ‘Ik weet nu veel beter hoe de universiteit werkt’

Alvast een keer in een collegezaal zitten, vragen stellen aan een docent en zelfs huiswerk maken: tijdens het Proefstuderen maakten deze studiekiezers kennis met de opleidingen van de Faculteit Geesteswetenschappen.

Troy – Japanstudies

‘Ik wil graag een cultuur studeren met een rijke geschiedenis, maar ook veel aansprekende culturele aspecten. Daardoor ben ik bij Japan en Latijns-Amerika terechtgekomen. Vandaag was een mooi moment om Japanstudies te checken. We hebben een hoorcollege en een werkgroep gevolgd over de rol van de samoerai in de cultuur, de geschiedenis en de media. Ik ben niet zo dol op geschiedenis, dus ik twijfelde vooraf of ik het wel leuk zou vinden, maar ik heb vier A4’tjes volgeschreven. Het was echt heel interessant.’

May-Thy – Griekse en Latijnse taal en cultuur

‘In de colleges van vandaag heb ik gezien hoe je dingen die je op de middelbare school leert ook anders kunt aanpakken. Ik twijfel nog wel tussen wiskunde en Griekse en Latijnse taal en cultuur, maar ik heb vandaag ook goede informatie gehad over de mogelijkheid van een dubbelstudie, dus wie weet wat er nog mogelijk is.’

Robine – Filosofie

‘Op de Open Dagen werd kort verteld over de opleiding, maar nu kreeg je echt de stof te horen. We hebben het eerst gehad over hoe je filosofie kan definiëren en later over de Aristoteles’ definitie van toeval en geluk. Ik twijfelde eerst nog tussen geschiedenis en filosofie, maar vandaag heeft me het laatste duwtje gegeven om voor filosofie te gaan.’

Robin – Film- en literatuurwetenschap

‘De docent heeft ons een beeld- en tekstanalyse gegeven. Doordat hij in allebei de gebieden heel geleerd is, kon hij heel goed laten zien hoe beide kanten van de studie zouden worden. Ik heb de meeloopdag gemist, maar ik ben zeker van plan om nog een mailtje te sturen en te vragen of ik alsnog een keertje kan meelopen. Dit was onwijs interessant.’

Eva – English Language and Culture

‘Ik had al wel online Open Dagen gedaan, maar ik was nog nooit in Leiden geweest. Ik vond het heel leuk om nu op de campus te zijn en mee te maken hoe het in het echt gaat. Tijdens het proefcollege hebben we het gehad over de oorsprong van de Engelse taal en wat er gaat gebeuren tijdens de studie. Daardoor begrijp ik nu beter waar de opleiding over gaat.’

Yasco Horsman – Docent Film- en literatuurwetenschap

‘Ik heb vandaag twee werkcolleges gegeven over een verhaal van Kafka en de film Planet of the Apes, die allebei gaan over de relatie tussen mensen en apen. We hebben ze vergeleken zoals ik dat zou doen in een werkgroep, dus ik heb veel vragen gesteld. Het is daarvoor wel belangrijk dat de dynamiek goed is, dus we hebben even de tijd genomen om met elkaar te praten, zodat iedereen elkaar een beetje leerde kennen. Daardoor ging het college heel soepel. Het is natuurlijk maar kort, maar je krijgt toch feeling voor hoe het er echt aan toegaat.’

Wil je meer weten over onze opleidingen in Leiden en Den Haag? Check onze voorlichtingsactiviteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.