Universiteit Leiden

nl en

Cursus Oekraïens start binnenkort: ‘Handig voor contact met vluchtelingen’

Het Academisch Talencentrum organiseert in samenwerking met de opleiding Russische studies/Russian and Eurasian Studies een introductiecursus Oekraïens. De zesdelige cursus is vooral bedoeld voor mensen die met vluchtelingen uit Oekraïne in contact komen.

Naast de taal zullen er tijdens de cursus ook een aantal culturele aspecten behandeld worden. Docent Valeria Maiboroda: ‘Zo zullen Nederlandse gastgezinnen en anderen die met vluchtelingen werken de Oekraïners beter begrijpen. Dit kan helpen warme relaties op te bouwen en misverstanden te voorkomen.’ Daarnaast is de cursus ook gewoon leuk, benadrukt ze. ‘Het Oekraïens is mooi, melodieus en poëtisch.’

‘Het Oekraïens is mooi, melodieus en poëtisch.’

De online cursus is voor alle volwassenen die kennis willen maken met de Oekraïense taal, cultuur en geschiedenis. De instructietaal is Engels. Er is geen voorkennis van het Oekraïens vereist. De studenten leren een eerste basis van het Oekraïens en het Cyrillische alfabet. De nadruk van de cursus ligt op communiceren in het Oekraïens in alledaagse situaties. Verder leren de cursisten ook hoe ze iemand begroeten, zich voorstellen en vragen hoe het met iemand gaat.

Valeria Maiboroda

Veel interesse

De docent ziet dat er sinds de Russische invasie veel interesse is in dit soort cursussen. ‘Ik krijg veel vragen over de taal. Veel mensen helpen Oekraïners en willen daarom de taal een beetje leren kennen.' Tijdens de cursus is er ook aandacht voor hele concrete cultuurverschillen. ‘Nederlanders en Oekraïners hebben verschillende gewoonten. Nederlanders eten 's middags broodjes, Oekraïners eten soep.'

Maiboroda verblijft sinds eind februari in Nederland. ‘Ik geef deze cursus voor de Universiteit Leiden en help daarnaast Oekraïners met de Nederlandse taal. Ook geef ik nog online colleges aan de Universiteit van Kyiv. Verder doe ik nog wat vrijwilligerswerk.'

De docent is blij met de toegenomen interesse voor het Oekraïens. ‘West-Europeanen waren lange tijd niet erg geïnteresseerd in Oekraïne. Het is goed dat daar nu verandering in komt. Het is leuk dat Oekraïne niet meer ergens ‘buiten’ is. Eindelijk kunnen mensen kennismaken met ons land en onze cultuur. Daarom geef ik graag deze cursus.’

De introductiecursus Oekraïens begint op 9 mei. Aanmelden kan nu via de website van de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.