Universiteit Leiden

nl en

Frans Osinga in diverse media over de oorlog in Oekraïne

Frans Osinga, hoogleraar War Studies verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs, bespreekt in diverse media de oorlog in Oekraïne.

Onderaan een overzicht van alle nieuwsitems van de afgelopen jaren. Onderstaande tekst is gepubliceerd op 7 maart 2022. 

Kiev

Na de eerste dagen van de oorlog begin 2022 met zware gevechten in de hoofdstad van Oekraïne staat Kiev toch nog overeind. Osinga legt aan RTL Nieuws uit hoe dit kan ondanks de grote overmacht van Rusland. De eerste verklaring is de ligging van Kiev. Met een grote afstand tot de Russische grens en geen begaanbare wegen ernaartoe is de af te leggen weg niet makkelijk. Aan NOS legt Osinga uit dat het 160 kilometer lang moeilijk begaanbaar terrein is. Zo heeft Oekraïne obstakels opgeworpen en zijn er bruggen vernield.

‘Rusland heeft te maken met een venijnige en goede georganiseerde tegenstander, die zich goed heeft voorbereid’

Ook stuitte het Russische leger, onverwacht, op felle weerstand vanuit de Oekraïners. Een derde verklaring is te vinden in de tijdsintensieve karakter van de operatie. Osinga legt uit: ‘Rusland heeft duizenden militaire voertuigen. Die krijg je niet zo snel naar Kiev. Ze moeten bevoorraad worden en voorzien van brandstof.’

Nucleaire wapens

Afgelopen zondag maakte Poetin bekend dat de kernwapens van Rusland in verhoogde staat van paraatheid worden gebracht. Osinga denkt dat we deze dreiging heel serieus moeten nemen, omdat het een grote ommekeer is dat we hier alleen al over praten. Poetin dreigt niet alleen retorisch met de kernwapens, maar verhoogt ook de alertheid van sommige eenheden op nucleair vlak. ‘Dat zorgt ervoor dat het escaleert in een dimensie die we niet eerder hebben gezien’

Osinga vertelt bij BNR dat analisten aan het kijken zijn naar wat de aankondiging precies inhoudt. Rusland schijnt rond de 5800 tot 5900 nucleaire wapens te hebben. Een deel hiervan is strategisch van aard, geplaatst aan boord van raketten, bommenwerpers, en onderzeeërs. De overige nucleaire wapens zijn van een lichter kaliber. Deze kunnen geplaatst worden onder vliegtuigen of op raketten. Osinga legt uit dat we niet precies weten wat dit betekent: ‘We weten wel dat strategische wapens al aan die raketten vastzitten, die zijn aan boord van onderzeeërs en aan boord van die bommenwerpers. Het kan zijn dat dit betekent dat de nucleaire wapens van een lager kaliber uit de voorraden worden gehaald, uit de depots worden gehaald, en wellicht naar militaire complexen worden gebracht.’

Isolement

Zowel op economisch als cultureel vlak komt Rusland steeds verder in isolement terecht. De hoge politieke kosten had Poetin niet zo snel al verwacht, vertelt Osinga aan RTL Nieuws. Ook de acties betreffende de kernwapens moeten we zien als reactie op de diplomatieke- en economische stappen van de Europese Unie en het Westen. ‘Dit heeft iets minder te maken met de daadwerkelijke operaties die nu in Oekraïne aan de gang zijn. Het gaat waarschijnlijk niet over dreiging met nucleaire wapens richting Oekraïne zelf, dus dat moeten we wel even onderscheiden.’

Nederland

Nadat Duitsland aankondigde 100 miljard extra te investeren in defensie, ontstond de discussie ook in Nederland. Osinga sluit zich aan bij de uitspraken van voormalig MIVD-baas Pieter Dobelens dat er eerst moet worden besloten hoe de extra 3 miljard, die er al is bijgekomen, efficiënt kan worden uitgegeven. Het is volgens Osinga belangrijk om een defensie te hebben waar een dreigende werking vanuit gaat, zodat je serieus wordt genomen in het wereldtoneel. Zo legt hij aan EenVandaag uit: 'Als de Europese landen zelfstandig sterker worden in hun defensie, wordt de NAVO voor bijvoorbeeld Amerika ook weer relevanter.'

Nieuwsoverzicht

2024

2023

2022

Foto boven artikel: Oekraïense miltairen bewaken begin de grens met Rusland. ANP/Aleksey Filippov

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.