Universiteit Leiden

nl en

Lennart wil van betekenis zijn voor zijn omgeving: ‘Alleen klagen zorgt niet voor verandering’

Van collegebank tot raadszetel. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022 stellen we FGGA-studenten en alumni die in hun gemeente op de kandidatenlijst staan, aan je voor. Welke ambities hebben ze? Wat heeft hun studie aan hun politieke werk bijgedragen en waar zien ze zichzelf over vijf jaar?

Deel 2: Lennart Huurman (30), nummer 23 op de lijst voor de PvdA in de gemeente Den Haag. Studie: Bachelor en Master Bestuurskunde. Werk: adjunct-uitgever bij uitgeverij Publiek Denken.

Waarom ben je politiek actief?

‘De wereld om ons heen is geen gegeven, die wordt gevormd door de keuzes die wij maken. Het is ook aan ons om iets te veranderen in hoe wij het graag zien. De wereld wordt gevormd en veranderd door mensen en daar ben je er zelf een van. En ik dus ook.’

Waarom ben je Bestuurskunde gaan studeren?

‘Alles wat met politiek en overheid te maken had, heeft mij altijd getrokken. Ik heb altijd moeite gehad met mensen die lopen te mekkeren op de politiek en klagen om de wereld om hen heen. Politiek is juist bedacht om dat te veranderen waar je het niet over eens bent. Bij Bestuurskunde leer je het systeem te onderzoeken. Maar ook als ik het niet had gestudeerd, was ik wel politiek actief geworden.’

Wat is de rol van de stad Den Haag als politiek hart en bestuurlijk centrum van Nederland geweest op jouw keuze om ook in de politiek te gaan?

‘Ik ben toevallig in Den Haag blijven werken omdat ik na mijn studie een baan heb gevonden rondom het politiek hart en bestuurlijk centrum van Nederland, maar ongeacht waar ik zou wonen, zou ik wel lokaal politiek actief zijn om me in te zetten voor mijn omgeving.’

Lennart op campagne in de Haagse binnenstad

Zou je jouw studie aanbevelen voor studenten die ook de politiek in willen?

‘Ja, maar je moet er wel zelf wat van maken. Bestuurskunde leer je uit de boeken, maar besturen leer je door het te doen.’

Wat zijn je ambities in de gemeentepolitiek en wat vind je van jouw plek op de kieslijst?

‘Ik sta niet hoog op de lijst, het is me niet te doen om in de gemeenteraad te komen. Door zelf lid te zijn van een politieke partij praat je mee op de ledenvergadering en heb je zelf een eerste lijn naar gemeenteraadsleden. Wanneer je dan zelf ziet dat er in jouw straat of wijk iets mis is, dan ben jij de snelste schakel naar de gemeenteraadsleden. Qua beleid vind ik dat Den Haag als studentenstad zeker nog een boel kan leren van Leiden. Bijvoorbeeld als het gaat om goede sportvoorzieningen of om studentenhuisvesting.’  

Wat zou je studenten aanraden om te doen als ze ook politiek actief willen worden?

‘Als je van betekenis wil zijn voor je omgeving moet je klein beginnen. Dat betekent actief worden in een studievereniging, in het bestuur of een commissie of stel je kandidaat voor de Universiteitsraad of Faculteitsraad. Meng je in de discussies want dan ervaar je hoe het is om verschillende belangen tegen elkaar af te wegen. Ik ben bestuurslid geweest bij de B.I.L. Wij waren destijds de eerste studievereniging in Den Haag, en de dilemma’s die zich daar afspeelden in het bestuur, zie ik dagelijks terug in mijn werk.’  

Heb je een voorbeeld/inspiratiebron in de politiek?

‘Job Cohen. Door hem werd ik lid van de PvdA. Hij liet mij zien dat je politiek bedrijft door de inhoud en het ideaal voorop te stellen en dan krijg je vanzelf mensen mee en achter je. En bouw je een duurzame relatie op met je kiezer. Cohen wist mij als 18-jarige echt te pakken.’

Waar zie je jezelf over 5 jaar? Nog steeds in de gemeentepolitiek of heb je andere ambities?

‘Ik wil me blijven inzetten voor mensen in mijn omgeving. Dat kan natuurlijk ook via wijkteams of verenigingen of een belangenorganisatie. Als ik dan nog in Den Haag woon, kan het best zo zijn dat ik hier nog in de politiek werk. Maar dat zal ik ook doen in een andere gemeente als ik daardoor het verschil kan maken.’

Tekst: Margriet van der Zee

Foto’s: privécollectie Lennart Huurman

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.