Universiteit Leiden

nl en

Paarden en Computers - Eerstejaars LIACS-student wint KHMW-prijs

Aan het begin van je studie een prijs winnen? Dat kan! Lieke Vertegaal is twintig en eerstejaarsstudent Informatica bij de Universiteit Leiden. Op 29 November 2021 reikte de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) een Jong Talent aanmoedigingsprijs aan haar uit.

Je hebt een KHMW Jong Talent aanmoedigingsprijs gewonnen. Wat houdt dat in?

‘Naast een aantal afstudeerprijzen heeft de KHMW elk jaar ook aanmoedigingsprijzen voor een aantal bètastudies. Iedere universiteit draagt per studie de best presterende eerstejaars voor op basis van het gemiddelde cijfer van de propedeuse. Zij mogen vervolgens de prijs van 500 euro in ontvangst nemen.’

Hoe heb jij de KHMW aanmoedigingsprijs gewonnen?

‘Ik vind eigenlijk dat ik een beetje vals heb gespeeld. Ik heb namelijk ruim een jaar Technische Wiskunde gestudeerd aan de TU Delft voordat ik aan Informatica begon. Alle wiskundevakken bij Informatica kende ik dus al, waardoor ik meer tijd had om in de (voor mij) nieuwe vakken te steken. Mijn doel was om voor alle wiskundeonderdelen minstens een negen te halen. Dat is meer dan gelukt: ik heb een negen of hoger gehaald voor bijna al mijn vakken.’

Mijn doel was om voor alle wiskundeonderdelen minstens een 9 te halen. Dat is meer dan gelukt: ik heb een 9 of hoger gehaald voor bijna al mijn vakken’

Wat vind je het meest interessant aan je studie?

‘Tot nu toe merk ik dat ik de wiskundevakken nog steeds erg leuk vind, maar ik zie mijzelf later meer de software-development kant op gaan. Ik heb al een aantal maanden met veel plezier stagegelopen bij een softwarebedrijf. Ik heb nu een lichte voorkeur voor front-end. Maar ik heb nog weinig aan back-end gewerkt, dus wie weet vind ik dat uiteindelijk toch leuker als ik me er meer in verdiep.’

Wat doe je naast je studie?

‘Naast mijn studie zing en dans ik graag en breng ik graag tijd door bij mijn paard. Ik volg ook een parttime-opleiding tot paardentrainer. Voor nu is dat echt voor plezier en kennis, maar wie weet komt er ooit een kans om daar een (parttime) baan van te maken. Verder geef ik, voornamelijk in het voorjaar, regelmatig examentraining Wiskunde B bij Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).’

Wat zijn je ambities?

‘Ik heb nog niet besloten of ik na de bachelor meteen doorga met een master, of dat ik eerst een tijdje ga werken en eventueel later nog een master doe. Ik heb nog alle tijd om dat te beslissen. Ik denk wel dat als ik eenmaal ga werken, dat in de richting van software-development zal zijn.’

De KHMW prijsuitreikingen op 29 november 2021.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.