Universiteit Leiden

nl en

Hoe ranzig zijn scooterhelmen? Leidse biologiestudenten zochten het uit

Met een practicum kijken hoeveel soorten bacteriën en schimmels te vinden zijn in een helm van een leenscooter. Dat deden Leidse biologiestudenten op verzoek van het Algemeen Dagblad (AD). En wat blijkt: soms is een helm zo vies als een vaatdoekje.

Vanaf 1 september zijn helmen voor leenscooters verplicht. Dan is het te hopen dat de bijgeleverde helmen schoon zijn. Het AD stelde dit op de proef en vroeg aan eerstejaars biologen of zij tijdens hun practicum naar het aantal soorten bacteriën en schimmels wilden kijken in verschillende helmen. 

Joost van den Brink met de resultaten van een van de helmen. Credit: Frank Jansen

Gelukkig bleken de meeste van de negentien geteste exemplaren schoon, zag universitair docent Joost van den Brink, die het practicum opzette. Toch liepen de resultaten sterk uiteen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de hoge luchtvochtigheid in de bak onder het zitvlak, waar de helmen zijn opgeslagen. ‘Wanneer dat aan de hoge kant is, kunnen er veel bacteriën en schimmels groeien,’ legt Van den Brink uit.

500 bacteriën in één helm

In sommige gevallen bleek zich geen enkele bacterie of schimmel te huisvesten in de helm. Maar in één bak waren al groene en witte stipjes te zien. Dat was geen goed teken: op de helm die zich daarin bevond, telde Van den Brink maar liefst 500 soorten bacteriën. ‘Dat kun je vergelijken met een vaatdoekje,’ meent de onderzoeker. ‘En het is ook heel waarschijnlijk als je die helm draagt, je een deel daarvan meeneemt op je hoofd. Dat kan bijvoorbeeld roos veroorzaken.’

Lees het volledige artikel

Deelscooters zijn ook jeukscooters: in verplichte helmen leven kolonies bacteriën en schimmels | Dit zijn onze topverhalen | AD.nl (alleen voor abonnees)

Credit: Frank Jansen
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.