Universiteit Leiden

nl en

Leo Lucassen in verschillende media over het zelfgecreëerde migratieprobleem van Europa

Hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis Leo Lucassen stelt in een opiniestuk in de Volkskrant en De Morgen dat president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland simpelweg ‘gebruik maakt van de achilleshiel die Europa voor zichzelf heeft gemaakt’.

‘[We willen] eigenlijk het liefst geen enkele migrant de gelegenheid willen bieden om op het territorium van een lidstaat van de EU een asielverzoek in te dienen dan wel ter plekke werk te zoeken,’ schrijft Lucassen.  

‘Om dat te voorkomen is in de loop van de jaren negentig een papieren grens gecreëerd die het onmogelijk maakt voor mensen om zonder een visum op een normale manier (vliegtuig, trein, veerboot, auto) een lidstaat te bereiken. En vervolgens zijn de buitengrenzen ook fysiek in staat van paraatheid gebracht en deals met derde landen (zoals Turkije) gemaakt. Met als gevolg dat steeds meer migranten zonder visum hun toevlucht nemen tot mensensmokkelaars.’ 

Meer weten?

Lees het artikel op de website van de Volkskrant of De Morgen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.