Universiteit Leiden

nl en

BRAIN wijst Leiden Universiteit aan als partner voor ontwikkeling schimmelstam

BRAIN Biotech en het Instituut Biologie Leiden (IBL) van Leiden Universiteit gaan samen een Aspergillus schimmelstam verder ontwikkelen. Deze zal in staat zijn meer te produceren en daarmee een biologische circulaire economie stimuleren. De samenwerking is gebaseerd op BRAINs moleculaire hulpmiddel BEC.

De Nederlandse universiteit is door BRAIN Biotech AG in Duitsland gekozen om de microbiële stam naar een hoger niveau te tillen. Deze microbiële productie speelt een grote rol in de industriële biotechnologie en zou eiwitten en enzymen in grote getalen kunnen produceren. Met het gebruik van de microbiota kan zo op een milieuvriendelijke manier enzymen toegevoegd worden aan industriële processen. 

Voor het gezamenlijke project wordt BRAINs DNA-aanpassende technologie, BRAIN Engineerd Cas (BEC), gebruikt om de schimmelstammen optimaal te bewerken. Leiden Universiteit zal zich richten op het toepassen van de technologie om de productie van de Aspergillus-stam verder te vergroten. Universiteit Leiden is internationaal bekend voor haar expertise in biotechnologie en in het bijzonder de ontwikkeling van biologische productietechnologieën van Aspergillus.

Commerciële kansen

Adriaan Moelker, CEO van BRAIN Biotech AG: ‘We zijn erg blij om in zee te gaan met een ervaren partner als Universiteit Leiden voor de ontwikkeling van deze stam. De ontwikkeling van dit soort microbiota is een strategisch doel van BRAIN. Het brengt excellente commerciële kansen, door toename in productieopbrengst en het vermogen om onze technologie naar andere partijen licentie te verlenen. Met ons BEC systeem om DNA aan te passen kunnen we van de volle vrijheid genieten bij de ontwikkeling, en kunnen we hopelijk deze eigenschappen uiteindelijk voor commercieel gebruik gaan toepassen.’ 

Onderzoeksmogelijkheden

Arthur Ram, hoofd onderzoeker bij het IBL van Universiteit Leiden, is ook tevreden met de nieuwe samenwerking. ‘Het is ons een genoegen en een mooie kans om het BEC-systeem te mogen gebruiken om de Aspergillus stam verder met BRAIN te mogen ontwikkelen. Het project past goed in onze missie om moleculaire hulpmiddelen te ontwikkelen die biotechnologie van schimmels toepassen voor een biologische circulaire economie. De ontwikkeling en optimalisatie van deze hulpmiddelen zorgt niet alleen voor efficiëntie mogelijkheden op industrieel ontwikkelingsniveau, maar versnelt ook de onderzoeksmogelijkheden om schimmelprocessen te begrijpen. Zo kunnen we kijken naar de enorme uitscheidingscapaciteit van draadvormige schimmels.’

Op 6 mei dit jaar kondigde BRAIN de ontwikkeling van het BEC eiwit aan. Het biedt een nieuwe mogelijkheid om DNA aan te passen en zo aan de activiteit in verschillende micro-organismen te sleutelen. De technologie wordt al gebruikt in specifieke klantprojecten van BRAIN en voor de ontwikkeling van BRAINs incubatorprojecten. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.