Universiteit Leiden

nl en

EL CID 2021: een fijn begin in een knusse stad

‘Leiden is klein, gezellig en knus’, zegt aankomend eerstejaars Ayla Russel. De aangekondigde harde wind en felle buien op de eerste fysieke dag van de EL CID op 16 augustus hadden dat beeld kunnen verpesten. Gelukkig vielen de buien, op één na, elders en liet de zon zich zelfs zien.

Bij alle onderdelen van de fysieke EL CID, waaraan zo’n tweeduizend studenten van universiteit en hogeschool deelnamen, werd gecontroleerd of de studenten gevaccineerd waren, dan wel een negatieve testuitslag hadden. Dat gebeurde serieus maar vlot, er stonden geen rijen. De EL CID haalde zelfs de landelijke pers met het openen van een teststraat, speciaal voor EL CID-ers. Zij kunnen zich dagelijks laten testen in het voormalige V&D/Hudsongebouw.

Coronacontrole bij de informatiemarkt.

Bier drinken

De eerstejaars werden onder meer getrakteerd op een lezing van Hanno Pijl, hoogleraar bij het LUMC. Op een winderig Pieterskerkplein gaf hij antwoord op een vraag die veel studenten ongetwijfeld door het hoofd spookt: hoe ongezond is bier? Pijl weet alles over een gezonde levensstijl, en de principes daarvan zijn inmiddels bekend: veel verse groente en fruit eten, zo weinig mogelijk producten die industrieel zijn geproduceerd, en regelmatig bewegen.

Een van de vier sprekers op het Pieterskerkplein was Leidenaar Tjeerd Scheffer die gloedvol vertelde over de stad en die andere Leidenaar: Rembrandt.

En het is altijd zo, betoogde Pijl, dat overdaad schaadt. Dat was meteen ook het antwoord op de vraag: één alcoholische consumptie per dag kan je lichaam best hebben en zo nu en dan een patatje kan ook geen kwaad. Als je bier, friet en ander fastfood maar niet tot levensstijl verheft. Het is was een ontnuchterende boodschap voor de studenten, en vermoedelijk een beetje tegen het zere been van de ondernemers achter de biertap en ‘Carels biofriet’ die op het Pieterskerkplein waren neergestreken.

Vanzelfsprekende keuze voor Leiden
Koen de Vecht komt uit Beilen, Drenthe, en gaat Security Studies doen. ‘Dat leek me de meest interessante studie die ik tegenkwam.’ De keuze voor Leiden was vanzelfsprekend want er is geen andere universiteit die deze studie aanbiedt. De opleiding wordt op de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden gegeven maar Koen wil in Leiden gaan wonen. Een kamer heeft hij nog niet. ‘Ik ben aan de late kant begonnen met hospiteren. In één huis werd ik uitgekozen maar dat huis beviel me niet zo.’ Wil hij lid worden van een vereniging? ‘Ja, dat in elk geval.’ Hij twijfelt nog tussen Quintus (‘Niet zo glad als Minerva’) en roeivereniging Njord. Koen zoekt een gezellig verenigingsleven en juist daarom lijkt hem de combinatie met een sport best verstandig. Dat pleit voor Njord.

Rutte, Poetin en de thuiszorg

De EL CID-informatiemarkt is een bonte verzameling van ‘aanbieders’: van politieke partijen als D66 en de SP tot vrijwilligersorganisaties en studentenverenigingen. Opvallend is de stand van studententoneelvereniging Cuculum. Die is helemaal paars, inclusief de pakken van de studenten in de stand. De studenten van de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB), als altijd keurig in pak met stropdas, hebben hun verenigingsdas geknoopt om de nek – of is het de hals - van Mark Rutte en Vladimir Poetin. En willen die van Poetin best nog even extra recht trekken voor de foto.

De studenten van SIB trekken de das van Poetin nog even extra recht.

Emile Thuiszorg zoekt studenten die parttime (betaald) willen werken in de thuiszorg. Het gaat om lichte werkzaamheden, zoals helpen met aankleden en verzorging. Is er belangstelling van studenten? ‘Ja hoor’, is het antwoord van de jonge vrouw in de kraam. ‘Het is een mooie bijbaan. We hebben al diverse studententeams van vijftien studenten elk. Het is heel dankbaar werk.’

Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur, kwam even de sfeer proeven op het Pieterskerkplein. Ze is hier in gesprek met Wilke Geurds, studente Antropologie en tevens bestuurslid Deelnemersen en Promotie van de EL CID.

Pasta eten in het KOG

In het Kamerlingh Onnes Gebouw wordt rond 18.00 u een maaltijd geserveerd. De aankomende studenten eten er pasta uit kartonnen bakjes, de kaas staat apart op de tafels. We treffen er Ayla Russel. Ze begint in september aan een studie rechten in Leiden.

'Ik zag helemaal online studeren niet zitten'
‘Leiden is klein, gezellig en knus’, zegt Ayla Russel. Ze begint aan een studie Rechtsgeleerdheid in de stad, ook omdat het Leidse rechtenonderwijs zeer goed staat aangeschreven. ‘Ik ben vooral geïnteresseerd in maatschappelijke studies’, vertelt ze. Ayla kent Leiden goed want ze is opgegroeid in Oegstgeest. Daardoor kan ze haar nieuwe leven stapsgewijs opbouwen; ze gaat nog niet op kamers wonen. Ayla heeft afgelopen jaar een tussenjaar genomen, net als een aantal van haar vriendinnen.'Ik wist nog niet goed welke kant ik op wilde en ik zag uitsluitend online studeren ook niet zitten, zo zonder contact met mede-studenten en docenten. Ik heb gewerkt om wat geld te verdienen en veel afgesproken met vriendinnen.’

En tenslotte nog twee van de vele mentoren die ook dit jaar weer onvermoeibaar optrekken met hun groepje nieuwe studenten en altijd veel energie uitstralen.

'Het leukst vind ik de reactie van El CID-ers bij studentenverenigingen'
De mentoren en vriendinnen Mikki Vrijenhoef en Nova Verkerk hebben iets opvallends gemeen. Beiden studeren ze Geschiedenis en beiden gaan ze er komend studiejaar een taal bij doen. In die zin zijn ze eigenlijk ook eerstejaars, vinden ze. Mikki gaat naast geschiedenis Franse taal en cultuur studeren, Nova Latijnse en Griekse taal en cultuur. Mikki is voor het tweede jaar mentor, Nova voor het derde jaar. Nova erkent eerlijk dat ze met haar tweede studie haar studententijd een beetje wil verlengen, de deels verloren coronatijd wil inhalen.

Het is een lange EL CID dit jaar, van 12 t/m 21 augustus. Beide mentoren hebben hun groepje ook aangevoerd in de online activiteiten voor nieuwe studenten, zoals met sporten, de escape room en allerlei spelletjes. Ayla  Russel (zie elders op deze pagina), roemt het online deel van de EL CID. ‘Heel professioneel opgezet en het heeft voor mij zeker bijgedragen aan de introductie.’
Mikki vindt het fijn dat ze vrienden overhoudt aan de EL CID. Nova vindt het daarnaast belangrijk om studenten goed van start te laten gaan in Leiden, ondanks corona. Het leukst vindt ze de gang langs de verenigingen, vooral de reacties van de nieuwe eerstejaars. 'Die weten even niet waarin ze nou eigenlijk zijn beland. Echt nieuw voor ze, zo’n studentenvereniging.'

Tekst: Corine Hendriks
Beeld: Monique Shaw

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.