Universiteit Leiden

nl en

Vier FWN-onderzoekers gaan naar buitenland met Rubicon-beurs

Sterrenkundige Donggang Wang, natuurkundige Anne Meeussen en scheikundigen Nick Gerrits en Elliot Mock: alle vier krijgen ze van NWO een Rubicon-beurs. Met deze beurs voor jong talent gaan ze twee jaar lang onderzoek doen aan een buitenlandse universiteit.

De bekendmaking komt op een goed moment: het internationale reisverkeer begint langzaamaan weer op gang te komen. En juist ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. NWO benadrukt in hun persbericht wel dat onderzoekers pas aan de slag gaan in het buitenland als de seinen op groen staan. 

De faculteit W&N scoort goed dit jaar, met vier beurzen voor talent uit de faculteit. Naast Wang, Meeussen, Gerrits en Mock ontving ook oud-promovendus Kamal Tehrani een Rubicon. Tehrani promoveerde eind vorig jaar bij het Instituut Biologie Leiden. 

Hieronder een overzicht van de vier onderzoeksprojecten: 

Nick Gerrits – Modelleren van de bouwstenen van plasma-katalyse 

Er is weinig bekend over hoe plasma-katalyse werkt. Daarom gaat Gerrits in dit project verschillende methodes ontwikkeld om de bouwstenen van plasma-katalyse te onderzoeken, zoals vibrationele excitaties, elektrische velden en geladen oppervlakken. Gerrits vertrekt naar de Universiteit Antwerpen. 

Elliot Mock – Een nieuw medicijndoelwit voor Parkinson 

Mock zal voor twee jaar vertrekken naar de University of Oxford om op zoek te gaan naar een nieuwe behandelmethode voor de ziekte van Parkinson. Bij deze aandoening is de werking verstoord van de mitochondriën, die mini-energiecentrales van het lichaam. Remming van USP14 is een nieuwe strategie om beschadigde mitochondriën op te ruimen. Mock gaat met farmacologische en genetische hulpmiddelen USP14 onderzoeken als medicijndoelwit bij Parkinson.

> Lees meer over Mocks onderzoek naar lichaamseigen marihuana

Donggang Wang – Symmetrieën in het heelal 

Het vroege universum biedt een unieke kans om de natuurkunde van de microscopische wereld te toetsen aan waarnemingen op kosmische schaal. In dit natuurlijke laboratorium zal Wang nieuwe manieren onderzoeken om symmetrieën binnen fundamentele natuurkunde te meten. Wang verblijft voor dit onderzoek twee jaar op de University of Cambridge.

Anne Meeussen – Doelmatig ontwerp van metamorfose-materialen 

Materialen die van vorm veranderen – van tenten tot lichtzeilen – zijn nuttig, maar moeilijk te ontwerpen. Met behulp van experimenten zal Meussen zulke metamorfose-materialen modelleren en ontwerpregels opstellen. Deze regels helpen wetenschappers om nieuwe metamorfose-materialen te maken. Met de beurs kan de natuurkundige haar verblijf aan Harvard University financieren, waar ze sinds kort werkzaam is. Afgelopen jaar won ze de Fysica 2020 Young Speakers’ Contest

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.