Universiteit Leiden

nl en

‘The Currency of Solidarity’ geshortlist voor UACES Best Book Prize

De University Association for Contemporary European Studies (UACES) heeft het boek ‘The Currency of Solidarity: Constitutional Transformation during the Euro Crisis’ van dr. Vestert Borger geshortlist voor de UACES Best Book Prize.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan het boek dat ‘de meest substantiële en originele bijdrage heeft geleverd aan kennis op het terrein van European Studies’.

In zijn boek, gepubliceerd door Cambridge University Press, onderzoekt Borger hoe de muntunie een constitutionele transformatie kon ondergaan tijdens de eurocrisis. Transformatie voltrekt zich op het snijvlak van recht en politiek, legaliteit en macht, en vindt plaats wanneer constituties veranderen zonder formele amendering. Het boek bekijkt de transformatie door de lens van solidariteit. Het gebruikt deze lens om de eenheid van de lidstaten te conceptualiseren en te analyseren hoe de Europese Raad, in samenspel met andere actoren zoals de ECB, deze eenheid wist te behouden tijdens de crisis. Vervolgens laat het zien hoe als gevolg hiervan het juridisch fundament onder de euro, in het bijzonder de no-bailout clausule en het verbod op monetaire financiering, ingrijpend veranderde. Uiteindelijk maakt het boek inzichtelijk waarom het Europees Hof van Justitie de verandering niet kon afwijzen in de zaken Pringle en Gauweiler.

Voor meer informatie over de prijs en een overzicht van de nominaties, klik hier.

Meer informatie over de University Association for Contemporary European Studies (UACES) kunt u hier vinden. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.