Universiteit Leiden

nl en

Een boek publiceren als alternatief voor een stage

Van veel studenten van de master International Relations and Diplomacy vielen de stages vorig jaar door de pandemie in het water. Als alternatief hebben ze samen met hoogleraar Internationale betrekkingen Madeleine Hosli een boek geschreven: The Future of Multilateralism.

Voor studenten van de master International Relations and Diplomacy is de stage de climax van hun studietijd. Na jaren keihard blokken kunnen ze eindelijk de theorie in de praktijk brengen. De vaak buitenlandse ervaringen zijn erg waardevol en fungeren voor veel studenten als een springplank voor hun carrière. 

Geen stages

Zo zou Sonja Niedecken (25) vorig jaar april stage gaan lopen in Genève. Haar stage bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken was in kannen en kruiken. ‘Drie dagen voor de start,’ vertelt Sonja,  ‘kreeg ik het bericht dat vanwege de pandemie alles werd afgeblazen.’ En ze was niet de enige die slecht nieuws kreeg. 

‘Ik voelde de pijn van de situatie. Ik moest iets voor ze doen.’

‘De teleurstelling door alle geannuleerde stages was enorm’, reflecteert Hosli. ‘Ik voelde de pijn van de situatie. Ik moest iets voor ze doen.’ In plaats van een stage, kregen de studenten de opdracht om een boek te publiceren. Zo probeerde Hosli het gemis enigszins op te vullen. 

Toch een succes

De studenten moesten zelf contact onderhouden met potentiële uitgevers en de redactie doen. ‘Het publiceren van een boek heeft flink wat voeten in de aarde. Het was uitdagend en uiteindelijk een mooie ervaring’, vertelt Sonja. ‘Bovendien kan niet iedereen zeggen dat ze als masterstudent al een publicatie op hun naam hebben staan.’ 

Toekomst van internationale samenwerking

Voor ‘The Future of Multilateralism’ onderzochten de studenten de vooruitzichten van internationale en regionale samenwerking in het licht van de huidige pandemie. Hosli: ‘Het boek is een mooi overzicht van de perspectieven van jonge academici vanuit alle hoeken van de wereld, over de toekomst van internationale samenwerking.’

Het boek wordt in juli uitgegeven door Rowman & Littlefield, een wetenschappelijke uitgeverij in de VS. Als kers op de taart schreef de directeur van het kantoor van de Verenigde Naties in Brussel, Barbara Pesce-Monteiro, het voorwoord van het boek. 

Nabije toekomst

Gelukkig voor Sonja heeft ze een jaar na dato alsnog een stageplek kunnen regelen. Deze maand begint ze bij GIZ, een Duitse organisatie voor internationale samenwerking. Voor veel studenten van Hosli zit meelopen bij een organisatie er ook dit jaar niet in. Als alternatief onderzoeken Hosli en haar studenten nu de internationale bescherming van vrouwen, kinderen en minderheden. Het is nog niet zeker of dit ook tot een boekpublicatie gaat leiden, maar die ambitie is er wel.

Tekst: Julian Vlasblom

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.