Universiteit Leiden

nl en

PROACT-project verbetert de beveiliging van Internet of Things apparaten

Prof. Nele Mentens gaat met haar team onderzoeken hoe we onze elektronische en mobiele apparaten verbonden met het Internet of Things beter kunnen beveiligen. Voor dit PROACT-project krijgt zij maar liefst 1,8 miljoen euro van NWO. Met dit geld gaan zij chips ontwikkelen die het Internet of Things (IoT) veiliger maken.

Hoe bescherm je het IoT ? 

Het IoT bestaat uit al onze elektronische en mobiele apparaten die met elkaar verbonden zijn. Superhandig natuurlijk, en zo hebben we dag en nacht een overvloed aan diensten en vermaak binnen handbereik. Maar we delen er ook veel gevoelige informatie. Hoe veilig is dat? Mentens is hoogleraar bij het Leiden Institute of Advance Computer Science van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Ze legt uit dat het PROACT-project vooral kijkt naar fysieke aanvallen op de IoT-apparaten. 'Fysieke aanvallen gaan ervan uit dat een aanvaller in de buurt kan komen van het elektronische apparaat dat geheime gegevens verwerkt. Helaas is dat in het IoT vaak het geval. Het doel van PROACT is om nieuwe algoritmen en siliciumchips te ontwerpen. Deze chips moeten bescherming bieden tegen fysieke aanvallen. Daarnaast willen we nieuwe simulatie- en evaluatietechnieken ontwikkelen voor fysieke beveiliging.’

Beperkingen van het IoT 

De onderzoekers moeten binnen dit project wel rekening houden met de beperkingen van het IoT. Ten eerste is dat de levensduur van de batterij van mobiele apparaten. En ten tweede de kosten van de siliciumchip. En de gebruiker moet wel tevreden zijn met de prestaties van de nieuwe chip. En daarnaast moet de chip snel te leveren zijn. Bedrijven die zo snel mogelijk nieuwe producten op de markt willen brengen gaan hem anders niet gebruiken. Mentens: ‘Het unieke van het PROACT-project is dat we aan al deze voorwaarden voldoen. We gaan namelijk de ontwikkeling van de beveiligde chips automatiseren.’ En we maken simulatiemethoden die de fysieke veiligheid evalueren voordat de chip wordt gefabriceerd. Dit verkort de time-to-market. Uiteindelijk draagt PROACT bij aan een betere bescherming van onze persoonlijke en bedrijfskritische gegevens.’ 

Vanuit LIACS is Nele Mentens coördinator in samenwerking met Thomas Bäck en Todor Stefanov.  De partners in het consortium zijn: Radboud Universiteit (onderzoekers Lejla Batina, Ileana Buhan, Joan Daemen), TU Delft (Stjepan Picek), Riscure (Marc Witteman) en Fontys Hogeschool (Teade Punter, Louiza Papachristodoulou). Andere samenwerkingspartners zijn: Signify, Intrinsic ID, Neurasmus, DSP Valley, Rambus, NTU Singapore, HTX Singapore en Cadence UK. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.