Universiteit Leiden

nl en

'Als staken niet aanslaat, sta je als vakbond in je hemd'

Ruim vijfhonderd werknemers van metaalbedrijven in Zwolle en Kampen legden onlangs het werk stil. Ze staken om een hoger salaris af te dwingen. Het is de twaalfde week op rij dat er wordt gestaakt. Hoe effectief is het middel eigenlijk in de cao-onderhandelingen?

Stefan Sagel

,Staken is het ultieme machtsmiddel dat de vakbonden hebben, zegt hoogleraar Arbeidsrecht Stefan Sagel in het AD. 'Er is een mooi, oud Duits gezegde: zonder recht om te staken wordt collectief onderhandelen eigenlijk collectief bedelen. Daar zit wat in. Met dit middel kun je je eisen kracht bijzetten.'

Sagel denkt dat er ook andere manieren zijn, zoals waarschuwingsacties of bedrijfsbezetting. 'Maar vaak wordt teruggegrepen op het stakingsmiddel. Het is gevaarlijk, want als het niet aanslaat, sta je als vakbond in je hemd. Als je met veel bombarie roept dat de zaak plat gaat en vervolgens voert anderhalve man en een paardenkop actie, dan sta je niet sterk.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.